filippa angeldahl

Hem » Damfotboll » Läs allt om Filippa Angeldal – Partner, karriär och nuvarande lag

Läs allt om Filippa Angeldal – Partner, karriär och nuvarande lag

jan 19, 2024

Filippa Angeldal är en svensk fotbollsspelare från Uppsala. Via bland annat Vaksala, Sirius, AIK och Linköping tog hon steget till internationellt spel när hon värvades till Manchester City 2021. 

Läs allt om hennes fotbollskarriär, nuvarande lag, partnern Megan Brakes och vilka sociala medier hon är mest aktiv på.

Snabba svaren

Har Filippa Angeldal Partner?

Ja, hennes namn är Megan Brakes och hon jobbar som Agent

Vilket är Filippa Angeldal nuvarande lag?

Filippa spelare just nu i Manchester City i England

Hur gammal är Filippa?

Hon är född 14e juli 1997

Heter hon Angeldahl eller Angeldal?

Filippas efternamn är egentligen Angeldahl men hon har tidigare nämnt att hon vill byta och ta bort sitt h. Därför använder vi Angeldal som hennes namn genomgående i denna artikeln.

Filippa Angeldal Partner  – Megan Brakes

När Filippa spelade i Hammarby träffade hon sin blivande partner Megan Brakes. Megan jobbade då som licenserad FIFA agent vilket hon även fortsatt göra under Filippas fotbollskarriär. Enligt vissa källor var hon bland annat involverad i Filippas flytt till Manchester City.

Megan Brakes instagram:

Agentbyrån, där Megan jobbar, heter Neverland NGMT och anges vara ”Scandinavias leading agency”. Utöver Megan jobbar även Michael Källbäck och Albin Axelsson på företaget, alla licensierade av FIFA. 

År 2022 förlovades sig paret, under en Italienresa. Till media berättar Filippa Angeldal att frieriet från Megan Brakes var en ”stor förvåning” och att hon blev ”väldigt chockad”. Hon tyckte däremot att det kändes helt rätt och att det var väldigt kul.  Året efter blev det officiellt att Filippa Angeldal skulle bli mamma. En nyhet som hon delade med sig av på sociala medier och som flera tidningar sedan skrev om.

På Instagram skrev hon ”Kan inte vänta till 2024” tillsammans med bilder på hennes partners mage samt en fotbollströja med ordet ”Mom”. Familjen bor sedan 2021 i England där Filippa spelar för Manchester City och Megan Brakes jobbar som agent.

Snabbfakta om Filippa Angeldal

NamnFilippa Angeldal
ÅlderFödd 14e Juli 1997
Filippa Angeldal nuvarande lagManchester City
Filippa Angeldal PartnerMegan Brakes
LönInte officiell
PositionMittfältare

Fotbollskarriär

Ingrid Filippa Angeldal föddes den 14:e juli 1997 och växte upp i Uppsala tillsammans med hennes föräldrar och yngre syskon, Jacob och Rebecka. Hennes pappa, Christer, var tidigt engagerad i Filippas fotbollsintresse och var hennes ”tränare” upp till att hon blev 13 – 14 år. 

Vaksala SK 2003 – 2012

Filippa Angeldal karriär började i den lokala föreningen Vaksala SK i hennes hemort Uppsala. En klubb som fostrat ett flertal kända spelare, både inom herr- och damfotboll. En av de mest kända är Nathalie Björn.  

Sirius 2013

Som femtonåring började hon spela med Sirius och kunde debutera, enbart 15 år gammal, i division 1. Under ungdomsåren spelade Filippa även bandy och nådde en så hög nivå att hon vara med i svenska F17-laget vid Bandy-VM år 2013. Sverige vann mot Finland i finalen och Filippa stod för ett av målen. 

AIK 2014 – 2015

Från Sirius gick karriären vidare till AIK där hon spelade en säsong. Den första matchen var mot Kvarnsveden i Svenska Cupen och Filippa fick i denna match spela, som vänstermittfältare, i 76 minuter. Det var även i denna match som hon gjorde sitt första mål för klubben. Totalt blev det 23 tävlingsmatcher och fem mål. 

Hammarby 2016  – 2017

I början av 2016 blev Filippa Angeldal värvad av Hammarby, som en del av deras kamp att återigen komma tillbaka till allsvenskan. Satsningen var uppenbarligen lyckad då laget, under hennes första säsong, nådde sitt mål och spelade i damallsvenskan kommande säsong. Inför den allsvenska säsongen skrev Filippa även på för ännu ett år hos Hammarby. 

Hennes debut i allsvenskan gjorde minst sagt avtryck. På Fotbollsgalan 2017 fick hon priset för ”Mest värdefulla spelare” samt blev även nominerad till att få ”Årets genombrott”. Detta pris gick däremot till Tove Almqvist. 

Linköping 2018-2019

Efter nästan exakt två år i Hammarby blev Filippa Angedahl värvad, i december 2017, till Linköping FC. Linköping var då regerande mästare och i intervjuer berättar hon att ”det känns jättebra” och ta detta steg framåt i karriären. 

Hennes första match med laget var mot Limhamn Bunkeflo där hon även gjorde sitt första mål för laget. Matchen slutade 3-0 till Linköping. 

Kopperbergs/Göteborg FC  2020 – 2021 

I november 2019 värvades hon till Kopperbergs/Göteborg FC (Nuvarande Häcken) och skrev på ett kontrakt för att spela för dem i två år. Redan första året var hon med och vann allsvenskan med laget. 

Utöver att spela i allsvenskan spelade Filippa redan i U23-landslaget och steget till Kopperbergs/Göteborgs sågs som ett steg mot att kunna spela i A-landslaget framöver. 

– Jag har valt att gå till Göteborg för att ta nästa steget i min karriär. Jag vill få möjligheten att bidra till SM guld och ta en plats i A-landslaget / Goteborgsfc.se

Nuvarande lag för Filippa Angeldal 

Efter tiden i Göteborg fick hon möjlighet att spela på internationell nivå genom att skriva ett kontrakt med Manchester City. Hennes kontrakt löpte på två år men med en option på ett ytterligare år. I matchen mot Leicester City (FA Cupen) gjorde hon sitt första mål för laget. 

Under första säsongen, 2021/2022, fick hon däremot sitta på bänken ett flertal matcher då konkurrensen i den engelska klubben var betydligt större än hemma i Sverige. Säsongen 2022/2023 gav bättre resultat och gjorde att hon fick starta i betydligt fler matcher. I en lång intervju till Stadium berättar hon om de första åren i den engelska klubben. 

– Min roll i City har blivit större i år. Jag har varit i City i två år och varit på bänken i ett och ett halvt år, men efter jul har jag fått starta varje match. Så det är såklart jätteroligt och något jag kämpat för varje dag.

Intervju med Filippa Angeldal

Landslagskarriär

Landslagskarriären (inom fotboll) började 2015 då hon blev uttagen till Sveriges landslag för U19 EM. I hennes andra landslagsmatch kom första målet, på straff mot Danmark. Hon var även med i målprotokollet i den final som Sverige spelade, och vann, mot Spanien, där även spelare som Fridolina Rolfö och Olivia Schough deltog.

Tre år senare, mars 2018, spelade hon för första gången i A-landslaget. Debuten genomfördes i en match mellan Sverige och Sydkorea och Filippa blev i denna match inbytt i minut 60. Tre dagar senare fick hon spela sin första A-landslagsmatch från start och gjorde då även sitt första mål i landslagströjan. Med landslaget har hon nått flera stora framgångar, bland annat OS-silver (2021) och VM-brons 2023 (2023). 

Sociala medier

Filippa Angeldal har under en stor del av hennes fotbollskarriär varit mycket aktiv på sociala medier. Hon har exempelvis över 40 000 följare på Instagram, vilket inte minst ökade under VM 2023 där Sverige tog ett brons. Tillsammans med hennes barndomsvän, Nathalie Björn, gör hon även uppskattade filmer på TikTok via ett konto med över 30 000 följare.

Filippa Angeldal Instagram:

Relaterade artiklar

Caroline Seger Partner & Fakta

Caroline Seger Partner & Fakta

Caroline Seger är utan att blinka en av Sveriges mest framgångsrika fotbollsspelare genom tiderna. Hon har spelat för det svenska landslaget i över 18 år och har varit en nyckelspelare i många av lagets framgångar. Men vem är egentligen Caroline Seger som person och...

Hanna Bennison – Partner, karriär & sociala medier

Hanna Bennison – Partner, karriär & sociala medier

Läs allt om Hanna Bennisons karriär, landslagskarriär, partner och hur du kan följa henne i social media. Vem är Hanna Bennison? Hanna Bennison är en mycket framgångsrik svensk fotbollsspelare. Redan som 19-åring värvades hon av Everton och har både tagit OS-medalj...

Olivia Schough – Läs om hennes Partner, Lön & lag.

Olivia Schough – Läs om hennes Partner, Lön & lag.

Möt Olivia Schough, en svensk fotbollsspelare vars namn har blivit synonymt med framgång och skicklighet på fotbollsplanen. Född den 11 mars 1991, är denna 172 cm långa anfallare känd för sin snabbhet och förmåga att göra mål. Från hennes tidiga dagar i...

Fotbolls-VM För Damer 2023: det här kan du förvänta dig

Fotbolls-VM För Damer 2023: det här kan du förvänta dig

Den 20 juli sparkas fotbolls-VM för damer igång för nionde gången i ordningen. Den största skillnaden för oss svenskar gentemot den manliga motsvarigheten är att Sverige faktiskt är representerade och ett lag som går att räkna med. Sverige har under damfotbollens...

Nilla Fischer – Fru, förmögenhet & Lön

Nilla Fischer – Fru, förmögenhet & Lön

Nilla Fischer är en av Sveriges främsta fotbollsspelare genom tiderna, men har nu lagt fotbollsskorna på hyllan. Vi reder ut några vanliga frågor om Nilla Fischer: hennes fru, barn, fotbollskarriär och nya satsning mot att bli polis. Nilla Fischer Fru - Familjeliv och...