fridolina rolfö

Hem » Damfotboll » Fridolina Rolfö – Allt du behöver veta om den svenska fotbollsspelaren!

Fridolina Rolfö – Allt du behöver veta om den svenska fotbollsspelaren!

sep 8, 2022

Älskar du fotboll lika mycket som oss? Då har du säkert hört talas om svenska Fridolina Rolfö. Fridolina är nämligen en av Sveriges bästa kvinnliga fotbollsspelare som för tillfället spelar för spanska FC Barcelona. 

I denna artikeln tänkte vi berätta lite mer om Fridolina och hennes karriär. Vi tänkte också dela med oss av lite mer personlig information såsom vad Fridolina Rolfö lön är, har Fridolina Rolfö partner /pojkän och hur var hennes uppväxt?

Vi börjar med lite intressant kortfakta!

Snabbfakta om Fridolina Rolfö  

NamnFridolina Rolfö
Född24 november 1993 i Kungsbacka
YrkeSvensk fotbollsspelare
KlubbFC Barcelona och det svenska landslaget
Tröjnummer16
PositionVänsterytter, vänstermittfältare och vänsterback
Årslön2- 4 miljoner kronor 
Genombrott2011 när hon inledde sin karriär i Damallsvenskan
FamiljMamma Ellinore Andersson, Pappa Lars-Inge Rolfö, syskonen Daniella och Julius
PartnerSimon Skott, (sambos)
Instagraminstagram.com/fridolinarolfo/

Uppväxt och barndom  

I Fridolinas familj och under hennes uppväxt har fotbollen alltid tagit en stor plats. Hennes sex år äldre syster spelade nämligen fotboll och det var också hon som inspirerade Fridolina att själv börja spela. 

Fridolina växte upp i Kungsbacka strax utanför Göteborg. Hennes barndom var bra och den största delen av tiden gick åt till att spela fotboll. I en intervju i Expressen berättar Fridolinas syster Daniella om hennes uppväxt och hur fotbollen alltid varit en central del i Fridolinas liv.

I intervjun nämner Daniella bland annat att systerns bollintresse började tidigt. Redan när hon var ett litet barn kunde man rulla en boll till henne och hon bara skrattade säger systern. 

Att intresset för fotbollen var så starkt gjorde att Fridolina Rolfö tidigt valde att börja spela i ett lag. IFK Fjärås blev hennes första klubb där hon både spelade med sin egen årskull men också tillsammans med de som var ett år äldre, födda 1992.

Även Fridolinas syster Daniella fortsatte spela men trots detta fanns aldrig någon rivalitet mellan det två systrarna. I samma intervju för Expressen berättar till och med Daniella att hon hellre gick och tittade på sin lillasysters matcher än att spela sina egna.

Hon lade helt enkelt sin fotbollskarriär åt sidan för att istället stötta och heja på sin lillasyster. 

Familj 

Fridolinas Rölfös familj består av mamma Ellinore Andersson, pappa Lars-Inge Rolfö och två syskon. Hennes storasyster Daniella är sex år äldre och lillebrodern Julius är istället sex år yngre.

Fridolina har alltid varit allra närmst sin syster. De har båda haft ett stort intresse för fotbollen och har genom det kunnat binda starka band. Idag har systern Daniella en egen familj med två barn. De har trots detta fortfarande ett starkt band och umgås gärna när tiden finns. 

Har Fridolina Rolfö partner? 

Svaret på den frågan är Ja! Fridolina Rolfös pojkvän heter Simon Skott. Simon har varit Fridolina Rolfös partner i många år. De bor tillsammans i Barcelona där Fridolina för tillfället spelar i FC Barcelona. Simon Skott är ofta med och tittar när hon spelar matcher eller har viktiga träningar.

Fridolina Rolfös pojkvän Simon Skott har också en bra relation till Fridolinas familj. De umgås gärna alla tillsammans och tittar på matcher.

Fridolinas karriär och vägen till toppen

Fridolina Rolfö började spela fotboll redan när hon var ett litet barn. Spelarkarriären tog sin början med flickfotboll i IFK Fjärås söder om Kungsbacka. År 2009 tog Fridolina Rolfö ett nytt steg i karriären och började istället spela för Tölö IF.

Hon ansåg helt enkelt att hon behövde en större utmaning och genom att börja spela för Tölö IF fick hon just precis det. 

Efter ett års spelande för Tölö IF bytte hon 2011 klubb igen och inledde då sin seniorkarriär i Damallsvenskan via Jitex BK. I Jitex BK spelade hon fram till 2013. Hon spelade under åren väldigt bra och utvecklades mycket vilket ledde till att hon 2014 ännu en gång bytte klubb till Linköpings FC. 

Under tiden i Linköping FC gjorde hon flera bra matcher, däribland mot Liverpool 2014 när hon gjorde ett Hattrick och vann med 3 – 0 i returmatchen av UEFA Champions League. Detta gjorde att Lindköping gick vidare till nästa omgång i turneringen. 

I januari 2017 skrev Fridolina på kontrakt med Bayern München. Detta kontrakt höll i två år. 2019 bytte Rolfö ännu en gång klubb efter att hon skrivit på ett kontrakt med VfL Wolfsburg. Efter ett par års spelande för klubben fick hon dock ännu ett erbjudande, att börja spela för FC Barcelona.

Detta var ett erbjudande som hon helt enkelt inte kunde tacka nej till. Barcelona FC var trots allt de regerande Champions League-mästarna.  

Landslagsdebuten

I juli 2014 blev Fridolina Rolfö uttagen till det svenska damlandslaget i fotboll för första gången. Hennes första match blev en träningslandskamp mot England den 3 augusti samma år. Hennes första mål i Landslaget kom först 2 år senare, 2016, när hon i en EM-kvalmatch mot Polen fastställde slutresultatet 4 – 0. 

Under VM 2019 hade Rolfö en väldigt framträdande roll. Faktum är att hon sammantaget var en av Sveriges bästa spelare. VM för Sverige det året gick väldigt bra. Rolfö var dock tvungen att avbryta i den avgörande bronsmatchen mot England men trots detta vann Sverige med 2 – 1 och tog därmed en bronsmedalj. 

Även under OS 2021 spelade Rolfö för Sverige. Hon spelade hela 5 av 6 matcher och gjorde flera mål. Laget var nära på att ta guld men dessvärre fick de nöja sig med en silvermedalj efter att de förlorat finalen mot Kanada på straffar. 

Under EM 2022 hade hela Sverige höga förhoppningar på den svenska landslaget där också Kosovare Asllani och Stina Blackstenius ingick. Dessvärre blev det ingen EM-final för damerna, något Rolfö själv var väldigt besviken över.

I en intervju med Fotbollskanalen berättar hon om den stora förlusten och om hur hon tycker laget fallerade lite grann, speciellt i andra halvlek. 

Hjärnskakningen som tog hårt 

Under Fridolinas karriär har hon dessvärre tampats med en hel del skador, framförallt muskelskador som gjort att hon blivit tvungen att vila och rehabilitera sig. Dessa skador har absolut tagit hårt på Rolfö men det absolut tuffaste i hennes karriär hittills var när hon utsattes för en hjärnskakning.


Händelsen utspelade sig när hon spelade för Wolfsburg under Champions League-finalen 2020. Rolfö fick lämna lämna planen med en blåtira och en hjärnskakning. Smällen i sig var inte så allvarlig men hon hade väldigt svårt att komma tillbaka till planen efter olyckan.

Hon spenderade flera veckor med att bara ligga i sängen vilket tog hårt på Fridolinas psyke. 

Hur hög är Fridolina Rolfö lön?

Något som intresserar många är hur mycket Fridolina Rolfö lön är. Under hennes tid i Wolfsburg låg Fridolina Rolfö lön på omkring 200 tusen euro per år men exakt hur mycket hon tjänar idag är dessvärre svårt att säga då någon exakt siffra inte publicerats i media. 

När Fridolina fått frågan om hur mycket hon tjänar svarar hon att hon tjänar bra för att vara damfotbollsspelare men jämför man med herrspelare är deras lön på en helt annan nivå. 

Hur hög Fridolina Rolfö lön är finns alltså ingen exakt siffra på men att det handlar om ett par miljoner per år kan vi räkna med. Hon är ju trots allt en av de bästa kvinnliga fotbollsspelarna vi har idag och hon spelar i ett av de bästa fotbollslagen i hela världen. 

Framtiden för vår svenska fotbollstalang Fridolina 

Fridolina har hunnit med mycket i sin karriär. Hon har spelat i det svenska landslaget, tyska topplag, svenska topplag och nu i ett av de bästa lagen i världen, FC Barcelona. 

Fridolina har också vunnit Diamantbollen vilket är ett pris som årligen delas ut till den främsta kvinnliga fotbollsspelaren i Sverige. 

Mycket finns att säga om Fridolina. Vi har tagit upp en hel del i denna artikel men med det sagt kommer vi med all sannolikhet framöver ha mycket mer att rapportera om vår svenska talang. Hon är trots allt bara 28 år och har förhoppningsvis många år kvar av fotbollsspelande på högsta nivå att ge. 

Vanligt förekommande frågor om Fridolina Rolfö (FAQ)

Har Fridolina Rolfö partner?

Ja, Fridolina Rolfös partner heter Simon Skott.

När är Fridolina Rolfö Född?

Fridolina Rolfö är född 24e November 1993 i Kungsbacka.

Vilka lag har Fridolina Rolfö spelat i?

Fridolina Rolfö har spelat i följande lag i sin karriär:
Tölö IF
Jitex BK
Linköpings FC
Bayern Munchen
VFL Wolfsburg
FC Barcelona

Relaterade artiklar

Caroline Seger Partner & Fakta

Caroline Seger Partner & Fakta

Caroline Seger är utan att blinka en av Sveriges mest framgångsrika fotbollsspelare genom tiderna. Hon har spelat för det svenska landslaget i över 18 år och har varit en nyckelspelare i många av lagets framgångar. Men vem är egentligen Caroline Seger som person och...

Hanna Bennison – Partner, karriär & sociala medier

Hanna Bennison – Partner, karriär & sociala medier

Läs allt om Hanna Bennisons karriär, landslagskarriär, partner och hur du kan följa henne i social media. Vem är Hanna Bennison? Hanna Bennison är en mycket framgångsrik svensk fotbollsspelare. Redan som 19-åring värvades hon av Everton och har både tagit OS-medalj...

Läs allt om Filippa Angeldal – Partner, karriär och nuvarande lag

Läs allt om Filippa Angeldal – Partner, karriär och nuvarande lag

Filippa Angeldal är en svensk fotbollsspelare från Uppsala. Via bland annat Vaksala, Sirius, AIK och Linköping tog hon steget till internationellt spel när hon värvades till Manchester City 2021.  Läs allt om hennes fotbollskarriär, nuvarande lag, partnern Megan...

Olivia Schough – Läs om hennes Partner, Lön & lag.

Olivia Schough – Läs om hennes Partner, Lön & lag.

Möt Olivia Schough, en svensk fotbollsspelare vars namn har blivit synonymt med framgång och skicklighet på fotbollsplanen. Född den 11 mars 1991, är denna 172 cm långa anfallare känd för sin snabbhet och förmåga att göra mål. Från hennes tidiga dagar i...

Fotbolls-VM För Damer 2023: det här kan du förvänta dig

Fotbolls-VM För Damer 2023: det här kan du förvänta dig

Den 20 juli sparkas fotbolls-VM för damer igång för nionde gången i ordningen. Den största skillnaden för oss svenskar gentemot den manliga motsvarigheten är att Sverige faktiskt är representerade och ett lag som går att räkna med. Sverige har under damfotbollens...