stina blackstenius

Hem » Damfotboll » Stina Blackstenius – Arsenals nya stjärna

Stina Blackstenius – Arsenals nya stjärna

okt 4, 2022

I Sverige har vi flera duktiga kvinnliga fotbollsspelare. En utav dessa är Stina Blackstenius som både är högaktuell som landslagsspelare men som också skrivit på kontrakt med en av världens bästa klubbar, Arsenal WFC. 

I denna artikeln tänkte vi berätta mer om Stina och hennes många prestationer.

Vi kommer också berätta lite mer om tjejen bakom fotbollen där vi bland annat kommer gå in på vem Stina Blackstenius pojkvän är, hur hennes uppväxt var och mycket mer. 

Förutom detta så kommer vi också dela med oss av Stina Blackstenius lön och prata lite mer om denna. Vi börjar med lite kortfakta!

Kortfakta om Stina Blackstenius   

Född: 5 februari 1996 i Vadstena

Yrke: Svensk fotbollsspelare

Klubb: Arsenal WFC och det svenska landslaget

Tröjnummer: 25 

Position: Anfallare 

Årslön: Omkring 1 miljon 

Genombrott: 2012 när hon spelade för Vadstena GIF division 3 och vann seriens skytteliga med 38 mål på 17 matcher

Meriter: Årets flickspelare i Östergötland, Årets genombrott, Årets forward och seriens mest värdefulla spelare

Familj: Mamma Lena Wiberg, pappa Magnus Blackstenius samt 2 syskon varav en helbror och en halvsyster

Civilstatus: I förhållande med pojkvän Philip Håman 

Sociala Medier: Instagram

Så var Stina Blackstenius uppväxt 

Stina Blackstenius föddes 1996 i Vadstena. Hon är dotter till Magnus Blackstenius och Lena Wiberg. Hon har även en äldre bror samt en yngre halvsyster som är handbollsproffs. 

Även för Stina hade handbollen ett stort fokus under uppväxten. Faktum är att hon spelade handboll ända fram till år 2013 men efter det tog fotbollsintresset över.

Hon började med fotbollen redan som 6 åring, 2002. Då spelade hon för Vadstena GIF. 

När Stina Blackstenius var liten skilde sig hennes föräldrar. Hennes pappa bodde dock kvar i huset där Stina och hennes äldre bror växt upp.

Huset låg mitt emot en idrottsanläggning med en vidhängande fotbollsplan där Stina spenderade mycket tid. Att pappa Magnus valde att bo kvar i Vadstena gjorde också att Stina kunde fortsätta spela för klubben och utveckla sitt spel. 

Gymnasietiden för Stina var hektisk. Hon bodde nämligen kvar i Vadstena men gick i skolan i Mjölby och började samtidigt att spela fotboll i den högsta serien, Allsvenskan.

Allt detta skedde när hon bara var 16 år gammal vilket gjorde att hennes mentala hälsa tog stryk. Det blev helt enkelt för mycket för henne. 

I en intervju berättar Stina själv att hon och familjen var tvungen att säga ifrån.

Hon fick då stöd från både skolan och klubben där hon fick lägga upp studierna på ett annat sätt och tillslut fick hon någon typ av balans i livet även om det fortsatt var en stressande tid för henne.  

Stina Blackstenius familj och partner  

Stina har som tidigare nämnt en mamma, pappa och två syskon. En äldre helbror och en halvsyster.

Hennes halvsyster, Nina Koppang, är även hon idrottare på heltid men för hennes del är det handbollen som gäller. Nina Koppang spelar handboll i Elitserien för IK Sävehof.

Nina Koppang föräldrar heter Lena Wiberg och Magnus Blackstenius. Magnus som alltså även är pappa till Stina Blackstenius.

De båda tjejerna har de senaste åren behövt lägga mycket tid på sina idrotter och har därför inte haft så mycket tid att umgås.

Trots detta håller halvsyskonen mycket kontakt och finns alltid där för varandra under tuffa tider. 

Systrarnas fina relation visade sig bland annat när Nina fick blodproppar i båda sina lungor, något som i sin tur påverkade hjärtat.

Under tiden när Nina varit dålig och blivit tvungen att lägga karriären åt sidan har Stina alltid funnits där. Systrarna pratade mycket i telefon under hennes tillfrisknande. Nina ser självklart också till att titta på varje match systern Stina Blackstenius spelar. 

Pappa Magnus har alltid varit största supportern

I en intervju med Expressen får Stina frågan om vem som varit hennes största stöd i fotbollskarriären och till detta svarar Stina att det helt klart är hennes pappa Magnus.

Pappa Magnus har nämligen alltid varit väldigt viktig för hennes karriär. Han har funnits där som stöd och kollat på varje match hon spelat redan från ung ålder. 

Även när Stina spelat för utländska lag har Magnus varit där och kollat och om det varit omöjligt har han sett till att titta live hemma vid tvn. 

Stina Blackstenius pojkvän 

Stina Blackstenius pojkvän heter Philip Håman. Philip och Stina har varit tillsammans i ett par år och de bor även tillsammans och är därmed sambos.

Stina Blackstenius pojkvän syns ofta när hon spelar matcher eftersom han gillar att visa sitt stöd till sambon. Även på Instagram syns Stina Blackstenius pojkvän emellanåt och de ser ut att trivas bra i varandras sällskap. 

Philip Håman är även styrelseledamot i Stina Blackstenius AB.

Stina Blackstenius och klubbkarriären 

När Stina Blackstenius var 6 år gammal, 2002, började hon spela för Vadstena GIF. Här spelade hon ända fram till 2013 och under hennes tid i klubben blev hon utsedd till Årets Flickspelare i Östergötland.

Hon vann också seriens skytteliga med hela 38 mål på 17 matcher. 

2013 skrev hon på ett treårskontrakt med Linköping FC och gick därmed också in i Damallsvenskan. Hennes första tid i Damallsvenskan och i Linköping FC gick väldigt bra där hon lade åtta mål och 3 assist på 20 seriematcher.

Tack vare hennes och lagets grymma insats tog de sig till och med till Champions League. 

2014 förlängdes Stinas kontrakt med Linköping FC ytterligare tre år. Under denna tid spelade hon bland annat sin första match för klubben i Svenska Cupen.

Där gjorde hon flera mål och det slutade dessutom med att Linköping FC vann 2014 års Svenska Cup efter en vinst mot Kristianstad DFF med 2 – 1. 

Även säsongen efter vann Linköping Svenska Cupen. Stina fick då också göra sin debut i Champions League. 

Stort intresse för Stina internationellt

Under kommande säsonger fortsatte hon spela för Linköping FC. Detta fram till 2016 då hon i slutet av året meddelade att hon inte planerar att förlänga sitt kontrakt med klubben.

Under denna tid var intresset stort för Stina. Både PSG, FC Bayern München och Chelsea LFC hade visat intresse vilka alla är riktiga storklubbar.

Stina valde dock att tacka nej till samtliga förfrågningar och valde istället att börja spela för klubben Montpellier HSC i Division 1 Feminine. Hon skrev på ett kontrakt med klubben på 2,5 år och strax därefter spelade hon sin första match för klubben. 

14 februari 2017, bara några månader efter hennes inträde i klubben, gjorde Stina Blackstenius sin debut i Franska ligan.

Under den första matchen mot Paris Saint-Germain (PSG) fastställde hon dessutom slutresultatet med 2 – 1 i den 88:e minuten. Under säsongen gjorde hon flera mål. På 11 matcher stod hon för sju mål och ett hattrick. Minst sagt en imponerande insats. 

Tillbaka till Sverige och Linköping för Stina Blackstenius

Efter 2,5 år hos den franska klubben valde Stina att återigen gå tillbaka till Linköping FC 2019.

Denna gång skrev hon på ett tvåårsavtal med klubben men redan efter den första säsongen förhandlade Linköping om att sälja Blackstenius till seriekonkurrenten Kopparbergs/Göteborg FC, numera BK Häcken FF.

Detta gick tillslut igenom efter att Svenska Fotbollsförbundets skiljenämnd fått gått in och medla mellan klubbarna.  

Stina Blackstenius spelade för BK Häcken FF under 3 år och under denna tid hann hon med att vinna både den Svenska Cupen, komma tvåa i Damallsvenskan och dessutom spela i Champions League. 

Utöver ovan nämnt fick hon också många individuella utmärkelser, däribland pris för Årets Forward och pris för Seriens Mest Värdefulla spelare. År 2021 blev hon också nominerad till det kända Ballon d’Or där hon tillslut hamnade på en 13:e plats. 

Från och med januari 2022 spelar Stina för Arsenal WFC.  

Landslagskarriär

Redan 2013 spelade Stina sin första match iklädd blågul tröja. Hon började sin karriär i landslaget i Sveriges U17-landslag där hon spelade 16 matcher och gjorde 11 mål vilket gav Sverige ett silver. 

2014 var det dags igen men denna gång spelade Blackstenius för Sveriges U19 där Sverige vann truppen efter att ha besegrat både Estland, Litauen och Portugal. Laget slutade dock trea i det slutgitliga EM-slutspelet.

Även året efter spelade Stina för Sveriges U19 landslag där hon gjorde hela 20 mål för Sverige vilket är ett rekord för U19-EM genom alla tider. Sverige vann dessutom hela turneringen efter en vinst mot Spanien där Stina blev tvåmålsskytt. 

År 2016 spelade Stina för Sveriges U20-landslag. Dessvärre fick laget det året nöja sig med en tredjeplats i gruppen. 

År 2015 blev Stina uttagen till det svenska A-landslaget och hon spelade sin första landskamp i kvalet till EM 2017 i oktober 2015 mot Danmark. 

Under sin tid i A-landslaget har Stina spelat under flera viktiga matcher. Däribland OS 2016 och 2020, EM 2017, VM 2019 samt EM 2022. Tillsammans med laget har hon vunnit två OS-silver och ett VM-brons i Frankrike 2019. 

Hur hög är Stina Blackstenius lön?

Något som intresserar många är hur hög Stina Blackstenius lön är. Hur hög Stina Blackstenius lön är i Arsenal WFC är dessvärre inte allmänt känt men under hennes tid i BK Häcken fick hon en årslön på omkring 1 miljon kronor. 

Med det sagt är chansen stor att hon i Arsenal tjänar mer än så eftersom det är en större och kändare klubb men vilken siffra detta handlar om är alltså dessvärre inte publicerat till allmänheten. 

Stina får också betalt för sitt medverkande i det svenska landslaget. Detta brukar dock enbart handla om några tusentals kronor men självklart blir lönen högre om laget vinner matcher eller lyckas bra i större turneringar. 

Framtiden för Stina Blackstenius

Framtiden för vår svenska fotbollsstjärna ser ljus ut. Hon är fortfarande ung och har därmed förhoppningsvis många år kvar av spelade att visa oss och världen.

Hon är en stark spelare som match efter match visar sin pricksäkerhet när det kommer till att lägga mål och en värdefull lagspelare att ha med i laget. 

Vi ser fram emot att se många år av utmärkt fotbollsspelande från Stina även framöver både i Europa Turneringarna och i det svenska Landslaget tillsammans med andra stjärnor som Kosovare Asllani och Fridolina Rolfö.

Relaterade artiklar

Caroline Seger Partner & Fakta

Caroline Seger Partner & Fakta

Caroline Seger är utan att blinka en av Sveriges mest framgångsrika fotbollsspelare genom tiderna. Hon har spelat för det svenska landslaget i över 18 år och har varit en nyckelspelare i många av lagets framgångar. Men vem är egentligen Caroline Seger som person och...

Hanna Bennison – Partner, karriär & sociala medier

Hanna Bennison – Partner, karriär & sociala medier

Läs allt om Hanna Bennisons karriär, landslagskarriär, partner och hur du kan följa henne i social media. Vem är Hanna Bennison? Hanna Bennison är en mycket framgångsrik svensk fotbollsspelare. Redan som 19-åring värvades hon av Everton och har både tagit OS-medalj...

Läs allt om Filippa Angeldal – Partner, karriär och nuvarande lag

Läs allt om Filippa Angeldal – Partner, karriär och nuvarande lag

Filippa Angeldal är en svensk fotbollsspelare från Uppsala. Via bland annat Vaksala, Sirius, AIK och Linköping tog hon steget till internationellt spel när hon värvades till Manchester City 2021.  Läs allt om hennes fotbollskarriär, nuvarande lag, partnern Megan...

Olivia Schough – Läs om hennes Partner, Lön & lag.

Olivia Schough – Läs om hennes Partner, Lön & lag.

Möt Olivia Schough, en svensk fotbollsspelare vars namn har blivit synonymt med framgång och skicklighet på fotbollsplanen. Född den 11 mars 1991, är denna 172 cm långa anfallare känd för sin snabbhet och förmåga att göra mål. Från hennes tidiga dagar i...

Fotbolls-VM För Damer 2023: det här kan du förvänta dig

Fotbolls-VM För Damer 2023: det här kan du förvänta dig

Den 20 juli sparkas fotbolls-VM för damer igång för nionde gången i ordningen. Den största skillnaden för oss svenskar gentemot den manliga motsvarigheten är att Sverige faktiskt är representerade och ett lag som går att räkna med. Sverige har under damfotbollens...