svenska damlandslaget

Hem » Damfotboll » Svenska Damlandslaget i Fotboll

Svenska Damlandslaget i Fotboll

nov 7, 2022

Häng med när vi kör en full genomgång av det svenska damlandslaget i Fotboll. Ett av de bästa landslagen i världen.

Damlandslaget i fotboll – Svenskarnas favoritliag

Ett av de svenska folkets favoritlandslag på senare år är helt klart det svenska damlandslaget i fotboll.

Ända sedan storstjärnor som Hanna Ljungberg och Viktoria Svensson charmade oss i tv soffan under slutet av 90-talet, så har vi fortsatt att intressera oss för damlandslaget fotboll.

I stort sett i varenda mästerskap sedan denna era så har vi varit ett lag att räkna med. Tyvärr har det inte riktigt räckt hela vägen ännu, däremot så har vi en hel drös av pallplatser i de stora mästerskapen under 2000-talet.

Damfotboll Växer så det knakar

Även om våra svenska damer i fotboll har varit ett av de bästa damlandslaget i europa under många årtionden så har de inte fått den publicitet det förtjänar tidigare. Publiksiffrorna har tidigare inte varit i närheten av herrfotbollens siffror.

Sista årtiondena så har det dock skett i scenförändring. Publikantalet ökar och damfotboll visas mer och mer i TV. Framförallt har det även skett en förändring hos media som verkligen tar ansvar i att sprida damfotbollen till det svenska folket.

Svensk damfotboll syns överallt

Om du läser sportbladet dagligen och har gjort så under många år så har du med säkerhet märkt förändringen för damfotboll. Tidigare var det knappt några artiklar alls om svensk damfotboll, men idag syns vi överallt.

Sportbladet flödar av damfotboll och svenska damallsvenskan visas på TV flera gånger i veckan. Svenska damspelare hittar verkligen hem i TV rutan och det skapar ett intresse för spelarna och framförallt det svenska damlandslaget i fotboll.

Svenska Damlandslaget – Fullt med superstjärnor

Våra svenska damfotbollsspelare är nuförtiden som vilken professionell herrspelare som helst. Media bevakar ständigt deras insatser i deras klubblag och i landslaget, där vi kan hitta många världskändisar idag.

Idag spelar de flesta svenska dam landslagsspelare i stora europeiska klubbar i de största ligorna med de bästa spelarna. Spanska Liga F Women, Italienska Serie A Women, Tyska Frauen-Bundesliga och såklart en av de största; Engelska Women’s National League, som den numera heter.

De viktigaste svenska damspelarna

Idag har vi ett helt gäng svenska superstjärnor inom damfotbollen som utgör “damlandslaget fotboll spelare”. De syns och hörs i TV konstant, de har löner så de kan satsa 100% på fotbollen och varenda svensk fotbollsintresserad har koll på vilka de är.

Här har vi plockat ut ett antal av de fotboll spelare som är störst och viktigast för det Svenska Damlandslaget i fotboll idag.

Fridolina Rolfö

Fridolina Rolfö är en av Sveriges helt klart mest lysande stjärnor. Hon spelar i världsklubben Barcelona FC där hon spelat matcher inför fulla läktare på Camp Nou.

På senare tid så var hon var faktiskt med och spelade en match mot Real Madrid i El Clasico inför makalösa 91,553 åskådare!

Fridolina Rolfö föddes 1993 i Kungsbacka. Hon spelar i nummer 18 i landslaget och nummer 16 i Barcelona.

Har Fridolina Rolfö Partner? Ja, Fridolina Rolfö har en partner som heter Simon Skott. Mer information om honom och Fridolinas lön och uppväxt hittar du här.

Kosvare Asllani

Kosovare Asllani är en svensk legend i damfotboll och det svenska landslaget. Hon spelar idag i Italienska AC Milan och har spelat i alla de stora ligorna i Europeisk damfotboll. Hon har varit i England och Manchester city, Frankrike och PSG och i Sverige och Linköping.

166 cm lång är Kosovare Asllani och hon föddes i Kristianstad 1989. Som ni kan räkna ut så börjar Kosovare Asllanis karriär att gå mot sitt slut, men vi hoppas hon har flera fina år kvar innan dess. I vår längre artikel om “Kosse” så kikar vi hur det ser ut med Kosovare Asllani partner och försöker svara på frågan om “Kosovare Asllani Lön?”.

Stina Blackstenius

Född 1996 i Vadstena, Sverige. Gör idag: Bor i London och spelar i världsklubben Arsenal FC.

Så kan man kort beskriva Stina Blackstenius liv från start till idag. En fantastisk avslutare med en grym fysik och snabba steg. Hon har under många år varit framträdande i det svenska damlandslaget i fotboll där hon stått för en rad fantastiska prestationer och mål i viktiga lägen.

Stina Blackstenius är helt enkelt en spelare av yttersta världsklass och hon har förhoppningsvis många är kvar att visa det i damlandslaget i fotboll. I vår mer djupgående artikel så tar vi reda på om det finns någon Stina Blackstenius Pojkvän och om Stina Blackstenius har någon Instagram.

Hedvig Lindahl

En av våra svenska damer i fotboll, Hedvig Lindahl, är inte hon jättegammal tänker ni nog nu. Och jo, det är hon ju. Men rutin som fotbollsmålvakt är ovärderligt. Man behöver inte ha samma fysik som utespelare, även fast ju en del utespelare också spelar i 40-års ålder.

Hedvig är född 1983 och har stått mellan stolparna så länge vi alla kan minnas. Hon är en legend inom det svenska damlandslaget och hon har varit obestridd förste målvakt i flera årtionden.

Svenska damlandslaget i fotboll kan skatta sig lyckliga som haft en sånt fantastisk profil i så många år. Vi hoppas Hedvig kör på några år till, det är vi säker på att hon kan göra.

Zecira Musovic

Tronarvingen är här! Nu när Hedvig Lindahl börjar gå mot slutet av sina karriär så är Zecira Musovic här för att ta över. Hon spelar idag i den engelska storklubben Chelsea FC och börjar bli en etablerad spelare på hög internationell nivå.

Född 1996 i Falun och 1.78m lång är hon en klippa mellan stolparna och har så varit under många år. Man kan nog påstå att svenska damlandslaget haft otroligt tur med vad vi lyckats producera för målvakter i vårt avlånga land.

Hanna Glas

Hanna glas är en annan av våra svenska damer i fotboll, född 1993 i Sundsvall och idag spelar hon i den tyska storklubben FC Bayern Munchen. Hon är av de bästa försvarsspelarna i svenska damlandslaget och hon har fortfarande många år kvar att kunna prestera på topp.

En trogen landslagsspelare i många år och hon har varit framträdande i flera stora mästerskap.

Caroline Seger

Caroline Seger är den svenska damlandslagsspelare som har flest landskamper genom tiderna. Hon har varit med och tagit Sverige till en hel drös med mästerskap och hon har själv varit kapten under många års tid. Caroline Seger lade ner sin landslagskarriär i december 2023 men hon kommer för alltid minnas som en legend i detta landslag.

Emma Kullberg

En annan framstående försvarare i damlandslaget fotboll är fantastiska Emma Kullberg. Hon har tidigare representerat flera svenska klubbar så som Örebro, Kungsbacka och Umeå IK. Idag spelar hon i Brighton & Hove Albion i Engelska Women’s National League där hon varje vecka spelar mot andra svenska landslagsspelare.

1.70cm lång försvarsspelare som har många landslagsmatcher i den gulblåa tröjan.

Linda Sembrandt

En annan damspelare i det svenska damlandslaget i fotboll är Linda Sembrandt. Hon har varit en framgångsrik försvarsspelare i många år och har varit en av Italienska Juventus viktigaste spelare under flera säsonger. I Juventus spelar hon i tröjnummer 32 medans hon i det svenska landslaget spelar med nummer 3.

Nathalie Björn

I Uppsala föddes den 4e maj 1997 Nathalie Björn. Hon är en svensk fotbollsspelare som idag spelar i Everton i Women’s National League på positionen back. Trots sin unga ålder så är hon rutinerad i det svenska damlandslaget och har varit med i flera år på högsta nivå.

Hon har tidigare i karriären spelar i svenska lag så som AIK, Eskilstuna och Rosengård. Hon är 174cm lång och har spelar i Everton sedan 2021. Många ställer sig frågan: Har Nathalie Björn Partner? Svaret är Ja. Hon heter Aurora Galli och hon är också professionell fotbollsspelelare.

Under VM 2023 så kan Nathalie Björn få möte sin partner Aurora Galli som spelar för Italien. Då måste båda först bli uttagna för VM-spel. Men då Sverige och Italien kommer spela i samma grupp, så kan det alltså ske att Nathalie får möta sin partner i VM.

Lina Hurtig

Född 1995 har Lina Hurtigt redan tagit sig en bra bit i sin karriär. Idag spelar hon precis som Stina Blackstenius i världslaget Arsenal i Engelska Women’s National League. Lina är 1.80 cm lång och livsfarlig offensivt på fasta situationer, samtidigt som hon har en god fysik och funkar perfekt som target player.

I Arsenal spelar hon i nummer 17 medans nummer 8 är det som gäller i landslaget. Då flera av de svenska spelarna i damlandslaget börjar bli till åren så är det tänkte att Lina Hurtigt ska bära vidare laget in i framtiden.

lina hurtig

Olivia Schough

En av de nyligen mest framträdande spelarna i landslaget är Olivia Schough, en svensk fotbollsspelare vars namn har kommit att symbolisera en grym inställning både i landslaget och klubblaget. Född den 11 mars 1991, är denna anfallare som mäter 172 cm känd för sin snabbhet och förmåga att göra mål. Från hennes tidiga dagar i Torup/Rydö FF till hennes nuvarande roll som en nyckelspelare för FC Rosengård och det svenska landslaget, har Olivia Schough ständigt visat sin kämparvilja och disciplin för lagen hon spelat i. Olivia Schoughs partner är för övrigt en annan framgångsrik svensk damspelare, nämligen Caroline Seger.

Filippa Angeldahl

Filippa Angeldahl är en av de yngre stjärnorna i det svenska landslaget. Född 1997 men har redan satt stora avtryck i landslaget och var bland annat med och tagit OS silver 2021 och VM Brons 2023. Filippa spelar till vardags i Engelska laget Manchester City där hon spelar mittfältare. Hon kom till kluben 2021 och har hittills hunnit göra en hel de poäng. Att spela på en sån hög nivå och samtidigt vara framstående i det svenska damlandslaget gör såklart Filippa till en av de viktigaste kuggarna för det svenska landslaget för de kommande åren. Filippas partner heter förövrigt Megan Brakes och hon jobbar idag som agent.

Hanna Bennison

Hanna Bennison är idag en av våra viktigaste svenska damfotbollsspelare som till vardags spelare i Everton FC. Hon skrev på för klubben 2021 och har sen dess varit en viktig kugge i deras lagbygge. När hon värvades så var det till det högsta priset en allsvensk damfotbollsspelare hade värvats. Samtidigt så var det den dyraste spelaren Everton hade värvat fram tills dess.

Hanna är bara 152cm lång och är en riktig tank på mittfältet både i klubblaget och i svenska damlandslaget.

Damfotboll & Jämställdhet

Svenska damlandslaget i fotboll har varit ett bra landslag under lång tid. Det kan bero på att Sverige alltid varit i framkant vad gäller jämställdhet i samhället. En del länder där inte kvinnor har samma rättigheter, har inte alls samma möjligheter att bli framgångsrika inom fotbollen.

Sverige damer fotboll” är helt enkelt tre ord som står för mycket bra och positivt i det svenska landet.

Sverige var tidigt ute med sådant som att kvinnor fick rösträtt, även om vi fortfarande har en bra bit kvar att gå. Men även löner och andra viktiga faktorer inom vanliga arbetar branscher blir mer jämställt för vart år som går.

Damspelarnas Löner ökar

I takt med att damfotbollen växt rejält sista åren så har också lönerna ökat, som sig bör. Desto mer mediauppmärksamhet, ju fler sponsorer drar damfotbollen åt sig.

Även på landslagsnivå så har ersättningen ökar för det svenska damlandslaget. Idag får de samma ersättning för landslagsuppdrag som herrarna, vilket ju givetvis bör vara en självklarhet.

Till skillnad mot herrarnas löner så är det mer sekretess över vad de svenska damspelarna i fotboll tjänar. Varför det är så är svårt att säga, men förmodligen för att damfotboll styrs annorlunda än herrfotbollen. På grund av detta är allt man kan göra är att försöka se vad experter inom ämnet tror om de svenska spelarnas löner.

Vanligt förekommande frågor om Damlandslaget i Fotboll

Hur många i damlandslaget har flickvän?

Just nu har följande spelare i damlandslaget flickvän, men det kan ändras snabbt. Dessa spelare har flickvän/fru just nu:
Hedvig Lindahl Partner – Gift med Sabine Wiilms
Magdalena Eriksson – Sambo med den danske landslagsspelaren Pernille Harder
Linda Sembrant Partner – Sambo med lagkamraten Lisa Boattin
Lina Hurtig Partner – Sambo med Lisa Hurtig
Filippa Angeldahl – Sambo med Megan Brakes
Nilla Fischer Partner – Gift med Mika Fischer
Nathalie Björn Partner- Sambo Aurora Galli

Hur mycket tjänar damlandslaget i fotboll?

Sedan några år tillbaka så får damlandslaget i fotboll samma ersättning som herrlandslaget vid landslagsuppdrag.
6000 SEK i ersättning för att delta på en landslagssamling eller turnering.
4000 SEK i ersättnings ges vid seger vid en hemmaplans landskamp
8000 SEK ges i ersättning vid seger på bortaplan.
12 SEK per såld biljett på hemmaplan tillfaller truppen.

Vilka i damlandslaget har barn?

Tre spelare i svenska damlandslaget i fotboll har barn. Hedvig Lindahl, Lina Hurtig samt Elin Rubensson.

Vilka i damlandslaget är tillsammans?

Inga i damlandslaget är tillsammans med varandra. Däremot så är Nathalie Björn tillsammans med en lagkamrat i Everton, Aurora Galli, och Linda Sembrant är tillammans med lagkamraten Lisa Boattin.

Vilka i damlandslaget är lesbiska?

De spelare i svenska damlandslaget i fotboll som är öppet homosexuella är Hedvig Lindahl, Nilla Fischer, Lotta Schelin, Nathalie Björn, Magdalena Eriksson, Linda Sembrant, Lina Hurtig, Filippa Angeldahl och Lisa Dahlqvist.

Relaterade artiklar

Caroline Seger Partner & Fakta

Caroline Seger Partner & Fakta

Caroline Seger är utan att blinka en av Sveriges mest framgångsrika fotbollsspelare genom tiderna. Hon har spelat för det svenska landslaget i över 18 år och har varit en nyckelspelare i många av lagets framgångar. Men vem är egentligen Caroline Seger som person och...

Hanna Bennison – Partner, karriär & sociala medier

Hanna Bennison – Partner, karriär & sociala medier

Läs allt om Hanna Bennisons karriär, landslagskarriär, partner och hur du kan följa henne i social media. Vem är Hanna Bennison? Hanna Bennison är en mycket framgångsrik svensk fotbollsspelare. Redan som 19-åring värvades hon av Everton och har både tagit OS-medalj...

Läs allt om Filippa Angeldal – Partner, karriär och nuvarande lag

Läs allt om Filippa Angeldal – Partner, karriär och nuvarande lag

Filippa Angeldal är en svensk fotbollsspelare från Uppsala. Via bland annat Vaksala, Sirius, AIK och Linköping tog hon steget till internationellt spel när hon värvades till Manchester City 2021.  Läs allt om hennes fotbollskarriär, nuvarande lag, partnern Megan...

Olivia Schough – Läs om hennes Partner, Lön & lag.

Olivia Schough – Läs om hennes Partner, Lön & lag.

Möt Olivia Schough, en svensk fotbollsspelare vars namn har blivit synonymt med framgång och skicklighet på fotbollsplanen. Född den 11 mars 1991, är denna 172 cm långa anfallare känd för sin snabbhet och förmåga att göra mål. Från hennes tidiga dagar i...

Fotbolls-VM För Damer 2023: det här kan du förvänta dig

Fotbolls-VM För Damer 2023: det här kan du förvänta dig

Den 20 juli sparkas fotbolls-VM för damer igång för nionde gången i ordningen. Den största skillnaden för oss svenskar gentemot den manliga motsvarigheten är att Sverige faktiskt är representerade och ett lag som går att räkna med. Sverige har under damfotbollens...