Fotbolls VM för damer 2023

Hem » Damfotboll » Fotbolls-VM För Damer 2023: det här kan du förvänta dig

Fotbolls-VM För Damer 2023: det här kan du förvänta dig

jul 18, 2023

Den 20 juli sparkas fotbolls-VM för damer igång för nionde gången i ordningen. Den största skillnaden för oss svenskar gentemot den manliga motsvarigheten är att Sverige faktiskt är representerade och ett lag som går att räkna med. Sverige har under damfotbollens historia nästan alltid varit ett av de bättre lagen och även i år har vi en chans på titeln. Följer du våra nyheter kring damfotboll, så vet du redan mycket av det vi kommer presentera i denna artikel, men det är alltid bra att fräscha upp minnet. Läs vidare så får du veta vad du kan förvänta dig när det kommer till det stundande mästerskapet. 

Deltagande lag 

Det som lockar många svenskar till denna turnering är förstås att vi har ett svenskt landslag som ska delta. I damfotbollssammanhang är det mer eller mindre en självklarhet till skillnad från vårt herrlandslag. Utöver Sverige så finns det 31 andra lag som ska delta, vilket alltså innebär att det är totalt 32 lag från hela världen som deltar. Självklart är fotbollsgiganter som USA och England medräknade, men även en hel del mindre lag har lyckats knipa en plats, bland annat små nationer som Haiti och Zambia som inte tidigare varit några större fotbollsnationer. Det stora och breda deltagandet är bara ännu ett bevis på hur damfotbollen expanderar och hur den ständigt utvecklas och blir bättre. 

Turneringsformat och schema 

Turneringar har som sagt 32 lag som till en början är uppdelade i åtta olika grupper med fyra lag i varje grupp. Alla lag ska möta alla i gruppen, och det är de två bästa i varje grupp som går vidare. Vinnaren av en grupp möter tvåan i en annan grupp i åttondelsfinal, och sedan går turneringen vidare med kvart-, semi- och till slut final. I och med att vi vet hur det kommer att se ut redan innan kan du under hela turneringens gång spela på dam-VM på Mr Green fotbollsbetting. Där hittar du spel på de olika gruppmatcherna, vem som gör flest mål, vilka som vinner hela turneringen och mycket mer. 

Turneringen inleds den 20/7 med en match mellan Nya Zeeland och Norge och redan dagen efter får vi en stormatch i form av Nigeria mot Kanada. Sverige däremot spelar sin första match den 23/7 mot ett stjärnspäckat Sydafrika. På förhand är Sverige den klara favoriten, men även Sydafrika är ett land med många vassa spelare. 

Spelare att ha koll på

Det är ett stjärnspäckat mästerskap vi har framför oss, och vem som blir turneringens stora stjärna återstår att se. På förhand är det dock många som tror att det ännu en gång blir Sam Kerr, Australiens lagkapten, som blir den stora stjärnan. Hon har på sina 34 matcher i klubblaget Chelsea gjort så många som 27 mål. Huruvida hon återigen kan göra succé i landslaget kan bara tiden utvisa, men det är en kvalificerad gissning att hon gör det. 

Som svensk vill man också hålla lite extra koll på Stina Blackstenius. Hon har under de senaste åren haft det lite trögt jämfört med vad hon är kapabel till, men många väljer att tro att detta kommer vara mästerskapet då hon återigen vaknar till. Säsongen i Arsenal har varit positiv och hon tycks vara på rätt bana, så som svensk får man hålla tummarna att det håller i sig även under VM. 

En annan uppstickare är 22-åringen Sofia Smith från USA. Som en av turneringens yngsta stjärnor har hon 11 mål på 17 landslagsmatcher bakom sig. Därför är även hon en spelare man kan räkna med, och speciellt med tanke på att hon spelar i ett av turneringens på förhand bästa lag. 

Regler och uppdateringar inför 2023

Precis som den övriga fotbollsvärlden så förändras reglerna även för damerna. Den stora förändringen, som förvisso inte är särskilt ny längre, är VAR. VAR är något som kommer användas även under VM. Detta påverkar spelet på många sätt. Offside-flaggorna kommer komma upp senare, mål kommer bli bortdömda och mycket mer. 

Något annat stort som hänt är att prispengarna höjts för samtliga deltagande länder. Pengafrågan är något som varit en stor diskussion inom damfotbollen, och det är ett steg i rätt riktning. Jämför man med de pengar som cirkulerar kring herrfotbollen så är det fortfarande småpengar, men det är åtminstone ett bevis för att vi går åt rätt håll. 

VM kommer att bli en spännande upplevelse med många lag, stora förändringar och stjärnor från alla världens hörn. Vi håller förstås tummarna lite extra för Sverige, men framför allt för ett roligt och spännande mästerskap.

Relaterade artiklar

Hanna Bennison – Partner, karriär & sociala medier

Hanna Bennison – Partner, karriär & sociala medier

Läs allt om Hanna Bennisons karriär, landslagskarriär, partner och hur du kan följa henne i social media. Vem är Hanna Bennison? Hanna Bennison är en mycket framgångsrik svensk fotbollsspelare. Redan som 19-åring värvades hon av Everton och har både tagit OS-medalj...

Olivia Schough – Läs om hennes Partner, Lön & lag.

Olivia Schough – Läs om hennes Partner, Lön & lag.

Möt Olivia Schough, en svensk fotbollsspelare vars namn har blivit synonymt med framgång och skicklighet på fotbollsplanen. Född den 11 mars 1991, är denna 172 cm långa anfallare känd för sin snabbhet och förmåga att göra mål. Från hennes tidiga dagar i...

Nilla Fischer – Fru, förmögenhet & Lön

Nilla Fischer – Fru, förmögenhet & Lön

Nilla Fischer är en av Sveriges främsta fotbollsspelare genom tiderna, men har nu lagt fotbollsskorna på hyllan. Vi reder ut några vanliga frågor om Nilla Fischer: hennes fru, barn, fotbollskarriär och nya satsning mot att bli polis. Nilla Fischer Fru - Familjeliv och...

Världens mest berömda damfotbollsspelare

Världens mest berömda damfotbollsspelare

Damfotboll är hetare än någonsin. Vi har nu flera framgångsrika proffsligor i världen och Dam-VM slår nya tittarrekord. Tack vare att de mest talangfulla damerna nu är proffs och kan livnära sig på fotbollen, men det är faktiskt...