hanna bennison

Hem » Damfotboll » Hanna Bennison – Partner, karriär & sociala medier

Hanna Bennison – Partner, karriär & sociala medier

jan 25, 2024

Läs allt om Hanna Bennisons karriär, landslagskarriär, partner och hur du kan följa henne i social media.

Vem är Hanna Bennison?

Hanna Bennison är en mycket framgångsrik svensk fotbollsspelare. Redan som 19-åring värvades hon av Everton och har både tagit OS-medalj och VM-medalj under sin karriär.

Snabbfakta om Hanna Bennison

ÅlderFödd 2002-10-16
PositionMittfältare
ModerklubbGIF Nike
Längd152 cm
FöddI Lomma

Hanna Bennison partner – Flickvän/Pojkvän

Ibland har media spekulerat i att Hanna Bennison haft en partner. En del bloggar har även presenteras ”kandidater” men till och med ändrat sig i ”respekt” för hennes privatliv. 

De flesta brukar ange sin partner på Instagram och annan social media. Enklaste sättet att se om Hanna Bennison har en partner är därmed att kontrollera hennes Instagram. Skulle hon uppdatera sin profil kommer troligtvis även media vara snabba att rapportera om det. 

Sociala medier

I likhet med flera andra stora fotbollsspelare är Hanna Bennison aktiv på social media där hon delar med sig av både sin karriär och sin fritid. Hennes Instagramkonto följs över 50 000 personer, vilket ökade kraftigt under VM 2023. Hon finns även på Facebook men är betydligt mer aktiv på Instagram. 

Fotbollskarriär

Hanna Bennison föddes 16:e oktober 2002 och växte upp i Lomma i Skåne. Redan som elvaåring blev hon scoutad av Rosengård och karriären har sedan dess både gått snabbt och spikrakt framåt. Redan som 19 åring gick hon till engelska topplaget Everton. 

GIF Nike

När Hanna Bennison var fem år började hon spela fotboll i den lokala idrottsföreningen GIF Nike. Klubben har även fostrat ett flertal allsvenska spelare som exempelvis Therese Lindwall och Ida Lyberg.

Efter att Bennison tagit OS-silver (2021) kom hon på besök till sin moderklubb där hon blev hyllad av en stor publik för sin, och landslagets, insats.  

GIF Nike är otroligt stolta över dig och du är en förebild för oss alla. Lycka till med allt i framtiden! / Från talet av ordf. i GIF Nike, Robert Wenglen. 

FC Rosengård 2018 – 2021

Under hennes tid i GIF Nike hade scouter från FC Rosengård sett hennes talang vilket resulterade i att hon scoutades till Rosengård vid 11 års ålder. Hon spelade först ungdomsfotboll och gjorde sedan debut, som 15-åring, i A-laget år 2018. Under den säsongen fick hon förtroendet att spela fyra matcher. 

Det var under kommande säsong som hon lyckades få en stabilare plats i laget. Hon fick då spela 18 matcher och gjorde tre mål. Redan som 17-åring hade hon etablerat sig i laget och fick utmärkelsen ”Årets genombrott i Damallsvenskan” på Fotbollsgalan 2019. 

Redan nu började flera internationella lag visa sitt intresse för henne men eftersom Bennisson fortfarande gick i skolan valde hon att fortsätta spela i Rosengård under skoltiden. 

År 2020 fick hon främst kämpa med olika skador och fick lägga stort fokus på rehabilitering. Året efter blev det bättre och hon fick betydligt mer speltid på Rosengårds mittfält. Men konkurrensen i laget var hård med bland annat kända namn som Olivia Schough och Ria Öling. 

Everton 2021 – nuvarande 

Under sommaren 2021 skrev Hanna Benisson ett kontrakt med den engelska storklubben Everton. Ett fyraårigt kontrakt som därmed både gav henne ekonomisk trygghet och spel på allra högsta nivån. Övergångssumman var då ett rekord gällande spelare från damallsvenskan och även rekordstor utifrån Evertons tidigare spelarköp.

everton arena

Några exakta summor är inte offentligt men enligt Aftonbladet bör det varit mellan 1,5 och 2,3 miljoner som Everton betalade för övergången. 

Everton var däremot inte den enda klubben som visat intresse för att värva Hanna Benisson. Mellan 2019 och 2021 hade närmare 20 agenter och klubbar tagit kontakt men det var alltså Everton som drog det längsta strået. En klubb som redan hade värvat de svenska spelarna Nathalie Björn och Anna Anvegård. På Evertons hemsida beskrivs hennes spelstil på följande sätt:

Första intervjun med Hanna Bennison hos Everton FC

Framgångar 2021

Utöver övergången till Everton, 2021, hade Hanna Bennison flera framgångar under detta år. I juni tog hon studenten och månaden efter spelade 18-åringen OS med svenska landslaget. Med sin låga ålder blev hon första spelaren, som var född under 2000-talet, att ta en plats i landslaget. I debuten fick hon spela 15 minuter. 

Hon var även den andra spelaren, i landslagets historia, att debutera som tonåring. Den första var Hanna Ljungberg, som debuterade som 17 åring. 

Under detta år blev hon dessutom utnämnd till ”Världens bästa kvinnliga talang” på fotbollsportalen Goal.com. En nyhet som bland annat Aftonbladet och Fotbollskanalen valde att rapportera om. 

Landslagskarriär

Redan som 17-åring fick Hanna Bennison möjligheten att spela i A-landslaget för första gången. Det var i en vänskapsmatch mot USA i oktober 2019 och Bennison slog den avgörande passningen till ett av målen i matchen. 

Men redan tidigare, samma år, hade hon  spelat för landslaget men för F17 och U23. Inom 10 dagar i april spelade hon nämligen en match med F17 och sedan debuterade i U23. Ungefär ett halvår senare kom så debuten i A-landslaget.

Bennison om debuten i A-landslaget: Alla har varit jättesnälla

Året efter fick hon spela i Algarve Cup där hon även fick spela sin första match från start. Att Hanna Bennison skulle tas ut i truppen till OS 2021 var knappast någon överraskning utifrån hennes framgångar i hennes klubblag. Mästerskapsdebuten genomfördes genom att ett inhopp i matchen mot USA som Sverige med imponerande 3 – 0. En lyckad start på turneringen som avslutades med ett OS-silver. 

Hon var även med i landslaget i VM som genomfördes i Australien och Nya Zeeland år 2023. Ett av de mest minnesvärda ögonblicken var när hon slog den femte straffen mot USA och Sverige skulle åka ut om hon missade. Med en stenhård straff såg hon till att straffavgörandet levde vidare och till slut kunde Sverige vinna, med minsta möjliga marginal. 

– Det finns bara en Hanna Bennison. Hon är fan gjord av is. Hon kör den där på träningarna också. Alltså, hon är säkrare än jag vet inte vad.

/ Nathlie Björn till Aftonbladet

Se sammanfattning av matchen och samtliga straffar i videon nedan.

Sveriges damlandslag mot USA – Straffläggning i VM

Relaterade artiklar

Caroline Seger Partner & Fakta

Caroline Seger Partner & Fakta

Caroline Seger är utan att blinka en av Sveriges mest framgångsrika fotbollsspelare genom tiderna. Hon har spelat för det svenska landslaget i över 18 år och har varit en nyckelspelare i många av lagets framgångar. Men vem är egentligen Caroline Seger som person och...

Läs allt om Filippa Angeldal – Partner, karriär och nuvarande lag

Läs allt om Filippa Angeldal – Partner, karriär och nuvarande lag

Filippa Angeldal är en svensk fotbollsspelare från Uppsala. Via bland annat Vaksala, Sirius, AIK och Linköping tog hon steget till internationellt spel när hon värvades till Manchester City 2021.  Läs allt om hennes fotbollskarriär, nuvarande lag, partnern Megan...

Olivia Schough – Läs om hennes Partner, Lön & lag.

Olivia Schough – Läs om hennes Partner, Lön & lag.

Möt Olivia Schough, en svensk fotbollsspelare vars namn har blivit synonymt med framgång och skicklighet på fotbollsplanen. Född den 11 mars 1991, är denna 172 cm långa anfallare känd för sin snabbhet och förmåga att göra mål. Från hennes tidiga dagar i...

Fotbolls-VM För Damer 2023: det här kan du förvänta dig

Fotbolls-VM För Damer 2023: det här kan du förvänta dig

Den 20 juli sparkas fotbolls-VM för damer igång för nionde gången i ordningen. Den största skillnaden för oss svenskar gentemot den manliga motsvarigheten är att Sverige faktiskt är representerade och ett lag som går att räkna med. Sverige har under damfotbollens...

Nilla Fischer – Fru, förmögenhet & Lön

Nilla Fischer – Fru, förmögenhet & Lön

Nilla Fischer är en av Sveriges främsta fotbollsspelare genom tiderna, men har nu lagt fotbollsskorna på hyllan. Vi reder ut några vanliga frågor om Nilla Fischer: hennes fru, barn, fotbollskarriär och nya satsning mot att bli polis. Nilla Fischer Fru - Familjeliv och...