hammarby mot djurgården

Hem » Svensk fotboll » Hammarby mot Djurgården – Statistik och inbördes möten

Hammarby mot Djurgården – Statistik och inbördes möten

sep 7, 2023

Här kommer vi köra en djupgående granskning av två av Sveriges mest framstående fotbollsklubbar, Hammarby och Djurgården. De här två lagen som har sina rötter i Stockholm, har en lång och färgstark historia, både individuellt och när de står öga mot öga på planen. Den här artikeln kommer att ta dig genom deras respektive resor under de senaste 10 åren, deras inbördes möten under de senaste 30 åren och den intensiva rivalitet som har utvecklats mellan dem, mycket på grund av att de båda såklart är Stockholmslag.

Vi kommer att kika på deras senaste match, inklusive den exakta laguppställningen, och spåna om hur nästa match mellan Hammarby och Djurgården skulle kunna se ut baserat på dagens form på spelarna.

Historien om Hammarby och Djurgården

Hammarby Fotboll, ofta känd som Bajen, är en fotbollsklubb baserad i Södermalm, Stockholm. Klubben grundades 1915 och har sedan dess varit en viktig del av den svenska fotbollsscenen. Hammarby har upplevt både framgång och motgång under de senaste 10 åren. Från 2010 till 2014 befann sig klubben i Superettan, den näst högsta divisionen i svensk fotboll. Trots denna utmanande tid visade Hammarby sin styrka och återvände till Allsvenskan 2015, där de har varit en stark konkurrent sedan dess.

På den andra sidan staden hittar vi Djurgårdens IF Fotboll, eller Djurgården, som den ofta kallas. Klubben, som grundades 1891, har en lång och stolt historia. Djurgården har sin hemvist i Östermalm, en av Stockholms mest välbärgade områden. Under de senaste 10 åren har Djurgården bibehållit sin position i Allsvenskan, vilket visar lagets konsekventa prestationer och styrka.

hammarby bajen mot djurgården matchbild

Rivaliteten mellan Hammarby och Djurgården

Rivaliteten mellan Hammarby och Djurgården, som båda är ikoniska svenska fotbollslag, sträcker sig långt tillbaka i tiden. Dessa två lag, båda från Stockholm men från olika delar av staden, har en lång historia av intensiva och passionerade matcher. Denna rivalitet förstärktes när Hammarby tillbringade fem år i Superettan, medan Djurgården stannade kvar i Allsvenskan. Under denna tid möttes inte lagen på fem år, vilket bara ökade spänningen och förväntan inför deras nästa möte.

Båda lagen har även en långvarig rivalitet med AIK, en annan stor klubb i Stockholm. Denna trekant av rivalitet bidrar till att göra Stockholm till en av de mest spännande städerna för fotboll i Sverige.

Gemensam flytt till Tele2 Arena

En annan viktig händelse i historien om Hammarby och Djurgården var deras gemensamma flytt till Tele2 Arena i Johanneshov 2013. Denna moderna arena har plats för över 30 000 åskådare och har blivit hem för både Hammarby och Djurgården. Flytten till Tele2 Arena har ytterligare intensifierat rivaliteten mellan lagen, då de nu delar både stad och arena.

Sammanfattningsvis har både Hammarby och Djurgården haft sina utmaningar och framgångar under de senaste 10 åren. Deras rivalitet, som sträcker sig över stadsgränser och divisioner, är en central del av deras historia och bidrar till att göra varje match mellan dem till en spännande och oförglömlig upplevelse. Nästa gång du hör “Hammarby mot Djurgården”, tänk på den rika historien och intensiva rivaliteten som ligger bakom dessa ord.

Inbördes möten och statistik

När vi tittar på de inbördes mötena mellan Hammarby och Djurgården under de senaste 30 åren, ser vi en historia fylld med intensiva matcher, dramatiska vändningar och oförglömliga ögonblick. Låt oss gå igenom några av de mest framstående händelserna och statistiken som omger dessa två lag.

Första mötet och dess arv

Det första mötet mellan Hammarby och Djurgården ägde rum den 20 maj 1921 på Stockholms Olympiastadion. Djurgården vann matchen med 6-0 i Svenska Serien, inför en publik på 7 000 personer. Sedan dess har de två lagen mötts flera gånger i olika tävlingar, inklusive Svenska Serien, Division 2, Allsvenskan och Division 1 Norra. Varje match har bidragit till att bygga upp den intensiva rivalitet som vi ser idag.

Publikrekord

Matcherna mellan Hammarby och Djurgården har alltid lockat stora skaror av supportrar. Ett exempel är matchen den 14 maj 1959, då Djurgården vann med 1-0 i Allsvenskan. Publikantalet noterades till 32 577, vilket är ett tydligt bevis på den stora passion och entusiasm som fansen har för dessa två lag.

Noterbara matcher

Det finns flera noterbara matcher mellan Hammarby och Djurgården som har lämnat ett bestående intryck. En sådan match ägde rum den 6 oktober 2019 på Tele2 Arena, där Djurgården vann med 2-1 i Allsvenskan inför en publik på 25 053. En annan minnesvärd match hölls den 12 september 2021, där Hammarby vann med 4-1 i Allsvenskan inför en publik på 9 120.

Poängställning i Hammarby

Om vi tittar på ‘poängställning i Hammarby’ kan vi se att laget har haft både framgångar och utmaningar i sina matcher mot Djurgården. Ett exempel på en framgång är det senaste mötet den 3 juli 2022, där Hammarby vann med 1-0 i Allsvenskan inför en publik på 27 203.

Sammanfattningsvis visar statistiken att matcherna mellan Hammarby och Djurgården alltid är fyllda med spänning och drama. Varje match bidrar till att skriva ett nytt kapitel i den långa historien mellan dessa två lag. Oavsett resultatet, är det säkert att varje “Hammarby mot Djurgården” match kommer att vara en händelse att minnas.

Senaste laguppställningen

I det senaste mötet mellan Hammarby och Djurgården, som ägde rum den 11 september 2022, kunde vi se en spännande match med starka prestationer från båda lagen. Matchen, som spelades på Tele2 Arena, slutade oavgjord med 0-0. Trots avsaknaden av mål, var matchen långt ifrån tråkig. Båda lagen visade prov på starkt försvarsspel och skapade flera chanser.

Låt oss ta en närmare titt på laguppställningarna från denna match:

Hammarby

Hammarby startade med en stark laguppställning, med flera nyckelspelare på planen. Här är en överblick över startelvan:

 • Målvakt: Davor Blazevic
 • Försvarare: Mads Fenger, Richard Magyar, David Fallman, Simon Sandberg
 • Mittfältare: Jeppe Andersen, Darijan Bojanic, Abdul Khalili
 • Anfallare: Gustav Ludwigson, Akinkunmi Amoo, Paulinho

Dessa spelare visade prov på starkt försvarsspel och skapade flera chanser framåt, men lyckades tyvärr inte få bollen i nät.

Djurgården

Djurgården startade också med en stark laguppställning, med flera av lagets bästa spelare på planen. Här är en överblick över startelvan:

 • Målvakt: Per Kristian Bråtveit
 • Försvarare: Aslak Fonn Witry, Jesper Nyholm, Jacob Une Larsson, Elliot Käck
 • Mittfältare: Fredrik Ulvestad, Curtis Edwards, Haris Radetinac
 • Anfallare: Nicklas Bärkroth, Emir Kujovic, Edward Chilufya

Precis som Hammarby visade Djurgården prov på starkt försvarsspel och skapade flera chanser, men lyckades inte heller få bollen i nät.

Trots att matchen slutade oavgjord, gav den oss en inblick i styrkan och djupet i båda lagens trupper. Det är tydligt att både Hammarby och Djurgården har starka lag som kan utmana varandra på högsta nivå. Nästa gång vi hör “Hammarby mot Djurgården laguppställning”, kommer vi att tänka på denna intensiva match och de starka prestationerna från båda lagen.

Spekulativ laguppställning

Att spekulera om en framtida laguppställning mellan Hammarby och Djurgården är ingen lätt uppgift, då det finns många faktorer att ta hänsyn till. Skador, form, taktik och individuell prestation är bara några av de aspekter som kan påverka vilka spelare som väljs att starta i en match. Trots detta, låt oss försöka oss på en spekulativ laguppställning baserat på dagens lag och deras senaste prestationer.

Hammarby

Om Hammarby skulle möta Djurgården idag, skulle vi kunna förvänta oss att se en stark laguppställning som speglar lagets ambition att alltid sträva efter seger. Baseras på lagets senaste prestationer och spelares form, skulle en potentiell startelva kunna se ut som följer:

 • Målvakt: Davor Blazevic
 • Försvarare: Mads Fenger, Richard Magyar, David Fallman, Simon Sandberg
 • Mittfältare: Jeppe Andersen, Darijan Bojanic, Abdul Khalili
 • Anfallare: Gustav Ludwigson, Akinkunmi Amoo, Paulinho

Denna laguppställning representerar en balans mellan starkt försvar och offensiv kraft, med spelare som har visat prov på god form och förmåga att leverera under press.

Djurgården

Å andra sidan, om Djurgården skulle möta Hammarby idag, skulle vi också kunna förvänta oss att se en stark och konkurrenskraftig laguppställning. Baserat på lagets senaste prestationer och spelares form, skulle en potentiell startelva kunna se ut som följer:

 • Målvakt: Per Kristian Bråtveit
 • Försvarare: Aslak Fonn Witry, Jesper Nyholm, Jacob Une Larsson, Elliot Käck
 • Mittfältare: Fredrik Ulvestad, Curtis Edwards, Haris Radetinac
 • Anfallare: Nicklas Bärkroth, Emir Kujovic, Edward Chilufya

Denna laguppställning representerar en stark kombination av försvarsstabilitet och offensiv kreativitet, med spelare som har förmågan att förändra matchens utgång.

Det är viktigt att komma ihåg att dessa laguppställningar är spekulativa och kan förändras baserat på en rad olika faktorer. Oavsett vilka spelare som väljs att starta, kan vi vara säkra på att en match mellan Hammarby och Djurgården alltid kommer att vara en intensiv och spännande upplevelse.

Framåtblickande: Hammarby mot Djurgården

Att följa fotbollens värld är att befinna sig i en ständig ström av nyheter, förändringar och överraskningar. Men det finns vissa saker som aldrig förändras. En av dessa är den spänning och förväntan som alltid omger en match mellan Hammarby och Djurgården. Oavsett vad tabellerna visar, oavsett vilka spelare coacherna väljer för att starta matchen, så vet vi att när dessa två lag ställs mot varandra, kommer vi att få se en match fylld med passion, intensitet och oförglömliga ögonblick.

Vem vet, kanske är det något av dessa lag som står som vinnare av Allsvenskan 2023.

Om vi tittar på den senaste Hammarby mot Djurgården laguppställning kan vi se att lagens styrkor ligger i en balans mellan starkt försvar och offensiv kraft. Men som vi alla vet, är fotboll mer än bara taktik och strategi. Det handlar också om hjärta, vilja och den obeskrivliga gnistan som tänds när man står på planen och vet att man spelar för mer än bara sig själv. Det handlar om att representera sin klubb, sina fans, och att kämpa för varje poäng som kan göra skillnad i poängställning i Hammarby eller Djurgården.

Med all denna information i åtanke, kan vi blicka framåt mot framtida matcher mellan Hammarby och Djurgården. Vi kan spekulera om laguppställningar och taktiker, men i slutändan vet vi att det är de oförutsägbara elementen – en otrolig räddning, en genial passning, ett oväntat mål – som ofta avgör matchens utfall. Detta är mycket av det som gör fotboll så fascinerande och engagerande att följa.

Vad vi däremot vet med säkerhet är att varje gång dessa två lag möter varandra på planen kommer vi att få se en uppvisning av talang, skicklighet och passion. Oavsett vilka utmaningar som väntar, kommer båda lagen att ge allt för att kämpa för segern. Och vi, de hängivna fansen, kommer att vara där för att följa varje sekund av det. För i slutändan handlar det inte bara om att vinna. Det handlar om att vara en del av något större, en gemenskap som sträcker sig över stadens gränser och som förenar oss alla i vår kärlek till fotboll. Detta är kärnan i “Hammarby mot Djurgården” – inte bara en match, utan en del av vår gemensamma historia och kultur.

Relaterade artiklar

Poängställning i Malmö FF – Skytteliga & Tabell

Poängställning i Malmö FF – Skytteliga & Tabell

Malmö FF är utan tvekan en av de mest framgångsrika fotbollsklubbarna i Sverige och har en lång historia av att ligga i toppen av Allsvenskan. Klubben har vunnit flera titlar genom åren och har till och med lyckats ta sig långt i CL på senare tid. Låt oss ta en...

Snusets roll i svensk fotbollskultur

Snusets roll i svensk fotbollskultur

I denna artikel försöker vi ta reda på allt om snus. Vi undersöker snusets historiska rötter men även dess popularitet bland spelare och fans, samt snusets kulturella betydelse genom tiderna.  Snusets kulturella koppling till fotbollen har en lång historia, som...

Finansiering av ungdomsfotboll

Finansiering av ungdomsfotboll

Vi pratar ofta om hur mycket landslagsspelare och världskändisar tjänar, men innan en fotbollsspelare når engelska ligan eller OS är det en lång kamp utan stora pengar. Från början inga inkomster alls utan bara utgifter. Spelarna i ett klubblag i nedre tonåren får...

Förbättra ditt fotbollslag – de bästa strategierna

Förbättra ditt fotbollslag – de bästa strategierna

Att utveckla ett fotbollslag kan vara både spännande och utmanande. För att öka dina chanser att lyckas är det viktigt att använda rätt strategier. Här är några av de bästa strategierna för att lyckas med dina fotbollslag. Fokusera på olika spelsituationer för att öka...

Miraklet 1958 – När Sveriges VM-dröm tände hela världen

Miraklet 1958 – När Sveriges VM-dröm tände hela världen

I den globala fotbollshistorien har Sverige alltid varit en handlingskraftig spelare, men sällan den som stått i rampljuset. Lagets insatser på den internationella arenan var goda, men det var 1958 som skulle bli året som förändrade allt för svensk fotboll. VM i...