Santiago Bernabeu, Madrid, Spain

Hem » Internationellt » Klassiska fotbollsarenor – de mest kända arenorna

Klassiska fotbollsarenor – de mest kända arenorna

Jan 29, 2023

Det finns självklart flera saker som spelar roll och gör en fotbollsarena till mer än bara en gräsmatta där man spelar fotboll. Så, vad är det som gör att en fotbollsarena är mer än en grönt fält och till en av de mest kände arenorna i världen? Att bli något tidlöst och ikoniskt som värmer i fotbollsfansen hjärtan? Här listar vi de som anses vara de mest kända och klassiska arenorna!

Så här har vi valt fotbollsarenor

Historia och tradition: En arena med en lång och anrik historia kan bli ikonisk på grund av de minnen och stunder som har ägt rum där under årens lopp. Unik arkitektur, plats och design: En arena med en distinkt och igenkännbar arkitektur.

Fotbollslagets framgångar på arenan: Är det ett framgångsrikt och populärt lag med många pokaler och fans kan arenan bli ikonisk på grund av lagets framgångar och fansens passion.

Värd för stora evenemang: En arena som har stått värd för stora evenemang som VM-finaler.

Fansens kultur: En arena som är känd för att ha särskilt passionerade och hängivna fans.

Sammanfattat är världens mest klassiska fotbollsarenor en kombination av dessa faktorer. Samtidigt har fotbollsarenan blivit en symbol för fotbollen och staden eller landet där den ligger.

Här kommer listan: De mest klassiska fotbollsarenorna i världen

Fotbollsvärlden har givit oss flera ikoniska arenor runtom i världen. På många av dessa klassiska arenor har legender spelat. Flertalet internationella ligor och cuper har spelats, legendariska mål har gjorts, röda kort has synat, och Champions League has avgjorts. I den här listan nedan hittar du vilka vi är de mest kända arenorna.

Santiago Bernabeu, Madrid, Spanien

Santiago Bernabeu, hem för Los Merengues (Marängerna), öppnades ursprungligen 1947. Dess fulla kapacitet beräknas vara cirka 85 000. Den här klassiska arenan döptes om efter klubbens möjligen störste president, Santiago Bernabeu Yeste.

Några av fotbollens bästa spelare som till exempel Alfredo Di Stefano och Zinedine Zidane har båda visat sina färdigheter på den här arenan.

Bernabeu har stått som värdarena för många stora finaler och har varit hem för ett av de största klubblagen i fotbollshistorien under 1970-talet.

Stadio Giuseppe Meazza/San Siro, Milano, Italien

Italiens största och även hem till två av Italiens största lag Inter Milan och AC Milan. Arenan öppnades under namnet San Siro-stadion år 1926 och har genomgått flertalet renoveringar sedan dess.

Denna plats har sett en stor mängd historiska händelser med tanke på de stora namn som spelat för både två klubbarna som kallar arenan sin hemmaplan. Stadion har plats för cirka 80 000 fans när den är på full kapacitet.

Arenan har i lokal folkmun två olika namn, Giuseppe Meazza eller San Siro. Det är Interfansen som kallar den för Meazza medans Milanfansen vill säga San Siro. Anledningen till det är att Giuseppe Meazza var en stor spelare för Inter under sin storhet på 1930-talet.

Old Trafford, Manchester, England

Englands näst största arena, Old Trafford. Känd som “The Theatre of Dreams” eller på svenska – Drömmarnas teater. Det är väl få som inte vet att det är Manchester Uniteds hemmaplan har varit det sedan invigningen år 1910.

Denna ikoniska stadion har sett det bästa av George Best och många andra storheter i spelet. Old Trafford var också hem för “Busby Babes” och deras ledare, Matt Busby. Duon Wayne Rooney och Cristiano Ronaldo har även gjort mängder med mål här.

Den har en officiell kapacitet på 75 811 åskådare och en stor skara av den kapaciteten är återkommande trogna fans på den klassiska västra delen av arenan, Stretford End.

Estádio Do Maracanã, Rio De Janeiro, Brasilien

Brasiliens mest ikoniska och betydelsefulla, Estádio do Maracanã. Slog upp dörrarna ursprungligen 1950 och har haft en enorm publiksiffra över 150 000 vid fler än 25 tillfällen. Den nuvarande officiella kapaciteten är 78 838.

Samma år som stadion öppnades var det platsen för VM-finalen 1950, där Brasilien förlorade mot Uruguay. Det var något brasilianarna fann helt oförklarligt. Hemmanationen föll tungt med 2-1 mot Uruguay och krossade många brasilianska hjärtan den dagen.

Många inhemska klubbar som exempelvis Flamengo, Vasco Da Gama och Fluminese har alla kallat denna stadion sitt hem vid olika tidpunkter i historien. Många stora spelare som till exempel legendaren Zico, även kallad “den vita Pelé”, har spelat där. Även den “lille fågeln” Garrincha och självklart, Pelé. Maracanã var där Pelé gjorde sitt 1000:e mål i karriären.

Camp Nou, Barcelona, Spanien

Nou Camp (eller Camp Nou) öppnade 1957 och är en av de största i Europa och världen med en kapacitet på knappt 100 000. Officiella siffran enligt FC Barcelona själva är 99 354.

Denna stadion är för närvarande hem för det kanske största klubblaget någonsin och har verkligen sett sin andel av fantastiska spelare och lag.

Arenan är ganska ung och stod färdig 1957 och de officiella namnet var länge “Estadio del Futbol Club Barcelona” och stod sig fram till år 2000 innan en medlemsomröstning ändrade till det den heter idag.

Wembley Stadium, London, England

Wembley Stadium är idag en multifunktionsarena men av många anses vara fotbollens hem och vagga. Stadion har sett några av fotbollens största ögonblick. Ett par av dessa ögonblick inkluderar Englands VM-guld år 1966 och Tysklands EM-guld 1996,

Det är också den årliga platsen för Engelska ligacupen, årliga Community Shield, och en av fotbollens äldsta tävlingar – FA-cupen.

De Meer Stadion, Amsterdam, Nederländerna

Amsterdam Arena är planen där “Total Football” först visades upp för många. Bara det är skäl nog att lägga den på den här listan över de mest klassiska fotbollsarenorna.

Vidare så hjälper såklart det faktum att många fantastiska spelare, som Johann Cruyff och några fantastiska Ajax-lag också spelat på detta stadion.

Den öppnades 1934 och hade då en kapacitet på cirka 22 000. Detta ändrades senare till cirka 29500 platser. Ajax spelade några av sina största europeiska hemmamatcher på Olympiastadion på grund av den större kapaciteten.

Även det Holländska landslaget spelade en del matcher på De Meer Stadion. Totalt 5 landskamper spelades där och samtliga slutade faktiskt med vinst. Här är samtliga resultat från dessa matcher:

DatumLagResultat
25 mars 1992Holland – Jugoslavien2-0
9 december 1987Holland – Cypern4-0
27 februari 1985Holland – Cypern7-1
14 mars 1984Holland – Danmark6-0
22 augusti 1973Holland – Island5-0

Allianz Arena, München, Tyskland

Allianz Arena öppnade 2005 och är hemmaarena för FC Bayern München och TSV 1860 München. Stadion har en kapacitet på 75 000 platser och är känd för sin unika exteriör med tusentals LED-lampor som gör att arenan kan byta färg. Stadion har också ett genomskinligt tak som kan stängas vid dåligt väder. När det är hemmamatcher så lyser arenan upp i FC Bayerns färger.

Kostnaden för arenan var 340 miljoner euro var en av de arenor som användes under fotbolls-VM 2006. Samma VM som Zidane fick syna det röda kortet efter han skallat sin motståndare Marco Materazzi.

Estadio Centenario, Montevideo, Uruguay

Estadio Centenario var den första plats som en världscuptrofé någonsin lyftes. Den byggdes för det första världsmästerskapet 1930, när Uruguay vann som värdnation. Idag är den utnämnd som en av fotbollens mest klassiska arenor enligt FIFA själva.

Med en kapacitet på cirka 60 200 är arenan hemmaplan för Uruguays landslag, samt en av Sydamerikas största klubbar, Penarol. Publikrekordet på 79 867 står sig dock starkt från 1930 då Uruguay mötte Jugoslavien.

Anfield, Liverpool, England

Anfield är hem för ett av de största klubblagen i engelsk historia. Öppnade 1884 och har idag en kapacitet på cirka 53 000, har denna stadion sett några mycket minnesvärda ögonblick. Den här klassiska arenan har renoverats otaliga gånger men håller än idag kvar atmosfären från

Liverpool förblev obesegrade på den här arenan under flera säsonger. Olika storheter som Ian Rush har sjungit klubbens egna version av “You’ll Never Walk Alone” tillsammans med fans på The Kop.

Estadio Azteca, Mexico City, Mexico

Estadio Azteca öppnade 1966 och rymmer 104 000 personer med full kapacitet. Arenan är hemmaarenan för det mexikanska landslaget och kallas för det Mexikanska fotbollstemplet.

Genom historien har arenan stått som värd i två VM-slutspel, år 1970 och 1986. I båda dessa VM-slutspel har Aztekastadion varit platsen VM-finalen spelats på. Båda de två största legendarerna inom fotbollen, Pelé och Diego Maradona, har vunnit VM här.

Pelé fick lyfta VM-pokalen 1970 efter han själv öppnade målkontot för den finalen. Napolis frälsare, Maradona, fick 1986 göra detsamma som Pelé och få sitt namn inskriven i historieböckerna. Han gjorde själv inget mål i finalen 1986 och för vissa är kanske hans mål “Guds hand” mer ikoniskt. Även det målet gjordes på Estadio Azteca.

Relaterade artiklar

Hemligheten bakom FC Barcelonas succé

Hemligheten bakom FC Barcelonas succé

FC Barcelona är en av de mest kända och respekterade fotbollsklubbarna i världen. Med en rik historia som sträcker sig tillbaka över hundra år har klubben vunnit otaliga titlar och har haft några av de mest ikoniska spelarna genom tiderna. Men vad är hemligheten bakom...

Sverige vs Norge i Fotboll – Historia, Rivalitet och Framtid

Sverige vs Norge i Fotboll – Historia, Rivalitet och Framtid

Fotboll är en av de mest populära sporterna i världen, och när det gäller fotboll i Norden är det ingen annan match som kan jämföra sig med Sverige mot Norge. Dessa två grannländer har alltid haft en rivalitet både på och utanför fotbollsplanen. Låt oss dyka in i...

Allt du behöver veta om fransk fotboll: historia, ligan och spelarna

Allt du behöver veta om fransk fotboll: historia, ligan och spelarna

Fransk fotboll har en lång och fascinerande historia som sträcker sig tillbaka till 1800-talet. Ursprungligen spelades fotboll i Frankrike av brittiska sjömän och studenter, men det var inte förrän senare som sporten började bli populär i landet. Historia av fransk...

Kultklubbar i Europa – Fotboll

Kultklubbar i Europa – Fotboll

Om du slår upp vad ordet "Kult" betyder så kommer du få någon förklaring i stil med "det är den yttre formen av religiös gudsdyrkan". Att i ord förklara vad en Kultklubb i fotboll är, kan vara en utmaning. Om vi ska försöka förklara så handlar det mycket om ett en...

Fotbollsspelare med Högst lön

Fotbollsspelare med Högst lön

Det råder verkligen ingen tvekan om att fotboll är den mest älskade sporten i världen med en uppskattad fanbas på över 3,5 miljarder. Denna enorma popularitet har skapat riktigt astronomiska löner för spelarna på senare år; 2022 har faktiskt sett några av de bäst...