unin berlin

Hem » Internationellt » Kultklubbar i Europa – Fotboll

Kultklubbar i Europa – Fotboll

Dec 28, 2022

Om du slår upp vad ordet “Kult” betyder så kommer du få någon förklaring i stil med “det är den yttre formen av religiös gudsdyrkan”. Att i ord förklara vad en Kultklubb i fotboll är, kan vara en utmaning.

Om vi ska försöka förklara så handlar det mycket om ett en klubb och dess fans blir som en religiös församling på grund av en eller flera företeelser. Idag vill vi påstå att för att en klubb ska vara kult så måste den ha en enastående och speciell historia.

Det kan handla om faktorer så som fansen, framgångar eller andra omständigheter som gör att en klubb kan anses som “Kultklubb” inom fotboll.

Så har vi valt ut de största Kultklubbarna i Fotbolls-Europa

Vår syn på Kult inom fotboll är att de oftast växer till att räknas som en kultklubb efter en tid eller ett antal år som gör att klubben når den nivån. Ofta är det en “era” av något slags, där en klubb går igenom saker som kommer förknippas med laget under en lång tid framöver.

Detta skapar såklart också en kultstatus ibland för Fotbollsarenorna dem spelar sina hemmamatcher på.

Följande faktorer anser vi kunna ligga till grund för att en Fotbollsklubb ska anses vara Kultklubb:

  • Fansen
  • Framgångar
  • Historiska händelser
  • Historiska spelare

De 5 största Kultklubbarna i Europa

Union Berlin – Tyskland

Unionen Berlin är speciell bland annat därför att de inte tror att de är speciella. Andra klubbar har förändrats. De har inte Union Berlin gjort. Slutsatsen är att denna kultklubb, som till synes är en av de minsta klubbarna i Bundesliga, inte bara har blivit unik -idag blomstrar den.

Sedan de nådde den högsta divisionen för första gången 2019 har de stabiliserat sig i övre halvan av tabellen och åtnjuter nu europeisk topp-fotboll.

Att Union Berlind idag slåss mot de bästa lagen i Tyskland och även ute i Europa är mycket att ta in för de fans som länge har vant sig i sin roll som outsiders. När Berlinmuren byggdes 1961 blev Union en antietablissemangssymbol i öst. Medan andra klubbar representerade militären eller den hemliga polisen var detta arbetarnas lag.

Sånger om Berlinmuren

Det finns historier om supportrar som skanderade för att muren skulle tas bort när det var frispark. Den andan finns kvar i Union Berlin, en kultur som fokuserar på supportern snarare än på kommersiella intressen. Den lilla klubben som idag gör ett stort väsen av sig i Bundesliga.

Vi kommer följa den klassiska kultklubben Union Berlin med stort intresse i framtiden.

Wimbledon FC

Det är lätt att uppskatta lag som Barcelona, Ajax och Real Madrid för deras skickliga spel och klubbanda, men det kan vara svårare att uppskatta ett lag som Wimbledon FC, som på 80-talet var känt för sin grova spelstil, sin fysik och sina okonventionella traditioner som att äta får-testiklar.

Wimbledon gjorde en snabb uppryckning i ligan och gick från fjärde divisionen till första på bara fyra säsonger, tack vare lagets starka kultur och talangfulla spelare som Dennis Wise, Vinnie Jones och John Fashanu.

De blev odödliga genom att besegra Liverpool i FA-cupfinalen 1988, där Lawrie Sanchez gjorde segermålet och Dave Beasant räddade en straffspark. Även om deras spel inte alltid var estetiskt tilltalande var Wimbledons stil effektiv under ledning av tränarna Dave Bassett och Bobby Gould.

Tufft för nya spelare

Nya spelare utsattes för trakasseringsritualer, och de som inte klarade av upptåg och kränkningar fick snabbt kicken. Wimbledon hade också en fascination för eld och använde ofta eld som en sammanhållande aktivitet eller som ett sätt att förhandla fram kontrakt.

När den nya spelaren Eric Young anlände med sin Brightonväska 1987 brände laget den som en välkomstritual, och Alan Corks bil sattes avsiktligt i brand så att han kunde använda skadorna som påtryckningsmedel för att få ett bättre kontrakt.

Napoli FC

Napolis samarbete med Diego Maradona, som anslöt sig till laget genom en rekordstor övergång, resulterade i två Serie A-mästerskap och en UEFA cup vinst 1989.

När Maradona anlände hade Napoli med nöd och näppe undvikit nedflyttning, men med honom i spetsen för laget lyckades de göra en dubbel (liga och cup) 1987 och vann ligatiteln igen 1990, där Maradona gjorde ett vackert mål och assisterade till två andra i en dominant 3-0-seger över Milan.

Rebell-Lag

Laget, som även innehöll talangfulla spelare som Fernando De Napoli, Bruno Giordano och Ciro F, hade ett rykte om sig att vara rebelliskt och okonventionellt, i kontrast till den mer polerade och företagsamma bilden av lag som Juventus och de båda Milanoklubbarna Milan och Inter.

För att fira sin första Scudetto stod det på graffiti på en kyrkogård: “Killar, ni vet inte vad ni går miste om”. I en humoristisk gest gav Napoli också Maradona en penisformad gummianordning som han kunde använda för att smuggla ren urin vid drogtester, eftersom Maradona var känd för att uppskatta en liten mängd av en viss krydda i sina måltider.

Dynamo Kiev

Dynamo Kiev, som leddes av den före detta rörmokaren Valery Lobanovsky, var pionjärer när det gäller användningen av statistik och dataanalys inom fotbollen.

Lobanovskij införde ett system där varje spelare förväntades utföra 100 olika handlingar under en match, och nästa dag skulle deras statistik sättas upp på en vägg på träningsplatsen.

dynamo kiev fans
Aleksandr Osipov from Ukraine
Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0

Spelare som inte uppfyllde normerna skulle tas bort från laget. Lobanovskijs innovativa inställning till spelet, som utvecklades i samarbete med assistenten Anatoly Zelentsov, resulterade i 29 troféer, inklusive 12 ligatitlar, under tre perioder som tränare för Dynamo Kiev, som sträckte sig över 20 år.

Laget som vann Cupvinnarcupen 1986 i Lyon, med Oleg Blokhin och Igor Belanov som forwards, var ett utmärkt exempel på Lobanovskijs taktiska strategi, som fokuserade på orsak och verkan.

Lobanovskij var känd för att vara en krävande tränare och sa en gång till en spelare i Dynamo Kiev: “Tänk inte! Jag tänker åt dig. Spela!” när spelaren försökte ge sin åsikt om ett drag på träningsplanen.

Borussia Mönchengladbach

Borussia Mönchengladbach, ett fotbollslag från Tyskland, har uppnått kultstatus på grund av sin attraktiva, offensiva spelstil, som leddes av talangfulla spelare som Jupp Heynckes, Gunter Netzer och Berti Vogts.

Borussia Mönchengladbach vann fem Bundesligatitlar (varav tre i rad från 1975) och två Uefacupar, och var känt för sin starka lagmoral och sina framgångar på planen.

De var också inspirationen till folkrockbandet Half Man Half Biscuits låt “The Bastard Son of Dean Friedman”, som innehöll raden “Supercalifragilistic Borussia Mönchengladbach”.

Netzer, som var känd för sin lyxiga frisyr och sin kreativa speluppfattning, hade en rebellisk ådra, vilket visades när han bytte in sig själv i den tyska cupfinalen mot Köln 1973, trots att han satt på bänken för att ha avslöjat sina planer på att lämna laget för Madrid. Det slutade med att han gjorde segermålet på tilläggstid.

Slutsats

Detta var alltså de 5 största Kultklubbarna i Europa enligt oss på Fotbollslobby.se. Alla lagen har fått sin plats på grund av olika anledningar, men varje klubb har på ett eller annat sätt satt ett avtryck i Fotbollens Historia och kommer för alltid bli ihågkommen för detta.

Givetvis kommer det dyka upp fler kultklubbar inom fotbollsvärlden i framtiden, vi följer med spänning utvecklingen för att se vilka lag som sen kan komma att kalla sig själv för en Kultklubb.

Relaterade artiklar

Hemligheten bakom FC Barcelonas succé

Hemligheten bakom FC Barcelonas succé

FC Barcelona är en av de mest kända och respekterade fotbollsklubbarna i världen. Med en rik historia som sträcker sig tillbaka över hundra år har klubben vunnit otaliga titlar och har haft några av de mest ikoniska spelarna genom tiderna. Men vad är hemligheten bakom...

Sverige vs Norge i Fotboll – Historia, Rivalitet och Framtid

Sverige vs Norge i Fotboll – Historia, Rivalitet och Framtid

Fotboll är en av de mest populära sporterna i världen, och när det gäller fotboll i Norden är det ingen annan match som kan jämföra sig med Sverige mot Norge. Dessa två grannländer har alltid haft en rivalitet både på och utanför fotbollsplanen. Låt oss dyka in i...

Allt du behöver veta om fransk fotboll: historia, ligan och spelarna

Allt du behöver veta om fransk fotboll: historia, ligan och spelarna

Fransk fotboll har en lång och fascinerande historia som sträcker sig tillbaka till 1800-talet. Ursprungligen spelades fotboll i Frankrike av brittiska sjömän och studenter, men det var inte förrän senare som sporten började bli populär i landet. Historia av fransk...

Klassiska fotbollsarenor – de mest kända arenorna

Klassiska fotbollsarenor – de mest kända arenorna

Det finns självklart flera saker som spelar roll och gör en fotbollsarena till mer än bara en gräsmatta där man spelar fotboll. Så, vad är det som gör att en fotbollsarena är mer än en grönt fält och till en av de mest kände arenorna i världen? Att bli något tidlöst...

Fotbollsspelare med Högst lön

Fotbollsspelare med Högst lön

Det råder verkligen ingen tvekan om att fotboll är den mest älskade sporten i världen med en uppskattad fanbas på över 3,5 miljarder. Denna enorma popularitet har skapat riktigt astronomiska löner för spelarna på senare år; 2022 har faktiskt sett några av de bäst...