marta världens största damfotbollsspelare

Hem » Damfotboll » Världens mest berömda damfotbollsspelare

Världens mest berömda damfotbollsspelare

Apr 26, 2023

Damfotboll är hetare än någonsin. Vi har nu flera framgångsrika proffsligor i världen och Dam-VM slår nya tittarrekord. Tack vare att de mest talangfulla damerna nu är proffs och kan livnära sig på fotbollen, men det är faktiskt inte länge sedan detta ej var fallet. Samtidigt som bredden och den genomsnittliga nivån på spelet har ökat rejält så har också damfotbollen börjat få riktiga superstjärnor. Dessa är ovärderliga när det gäller att öka intresset för sporten.

De har lyckats med detta genom att bli genuina stjärnor både på och utanför planen. Man kan se detta både inom landskamper och klubbfotboll. Även inom betting har intresset för damfotboll ökat och vi kan tack vare siffror vi fått kring betting på fotboll hos Mr Green se att matcher, där någon av damfotbollens stjärnor är med, lockar fler och fler spelare. 

I den här artikeln ska vi försöka ge världens mest berömda damfotbollsspelare den uppmärksamhet de förtjänar.

1. Marta

Ingen damfotbollsspelare har gjort så mycket för sporten under så lång tid som Marta. Det brasilianska fenomenet inledde proffskarriären redan år 2000. För oss i Sverige blev hon så känd en damfotbollsspelare kan bli sedan hon värvades av Umeå IK 2004 och kom att dominera svensk klubbfotboll under sina tid i klubbarna Umeå, Tyresö och Rosengård. Men trots att hon nu även är svensk medborgare så är det i den brasilianska landslagströjan som hennes mest historiska prestationer har skett. Hon är Brasiliens främsta målskytt genom tiderna. Hon har blivit utnämnd till årets spelare 6 gånger av FIFA. Hon är en av endast tre spelare, på dam- eller herrsidan, att bli målskytt i fem VM-turneringar. Även om det verkar som hennes karriär kommer sluta utan att ha vunnit VM-guld så är det ändå svårt att inte nämna henne som den bästa genom tiderna

2. Birgit Prinz

En spelare som till skillnad från Marta lyckades vinna VM är Birgit Prinz. Den tyska anfallsgiganten ledde Tyskland till VM-guld två gånger, 2003 och 2007, och ligger endast efter Marta i antalet mål i VM-turneringar. Lägg till 4 UEFA titlar och tre OS-brons så är det inte svårt att förstå att Prinz har en given plats bland de mest berömda spelarna någonsin. Hon debuterade i landslagströjan redan som sextonåring och hennes internationella karriär sträckte sig över hela 17 år. 

Prinz avslutade karriären 2011 men förblir en av de största som hjälpte sporten att bli vad den är idag.

3. Megan Rapinoe

Megan Rapinoe är en spelare som verkligen drar blickarna till sig både på och av planen. På planen är hon en kreativ och fartfylld kantspelare som är en mardröm för motståndarnas försvar. Av planen är hon en frispråkig och färgstark personlighet som har gjort sig känd både för sin förmåga att locka sponsorer och för sin aktivism. 

Rapinoe är både en skicklig målskytt och kreativ framspelare. Några av hennes mest minnesvärda bedrifter är att hon i OS lyckats göra mål direkt från hörnflaggan två gånger och att hon blev utsedd till turneringens bästa spelare i VM i Frankrike 2019 där USA tog hem guldet. 

4. Sam Kerr

Den australiensiska fixstjärnan Kerr är mest känd för att vara en av världens högst avlönade damspelare. Hon är den spelare som gjort flest mål i den amerikanska proffsligan som hon lämnade 2020 för Chelsea. Det är hennes bollkänsla kombinerad med en explosivitet och rörlighet som få damer kan matcha, har bidragit till att göra Kerr så målfarlig. Hon är också lagkapten för “The Matildas” som Australiens landslag brukar kallas. 

2023 blev Kerr den första kvinnliga spelare att få vara med på omslaget för EA:s FIFA-spel vilket säger en hel del om vilken stor stjärna hon är. Till skillnad från Prinz som har slutat som spelare och Marta och Rapinoe som är i slutet på sin karriär, har Kerr många år av toppspel kvar vilket kan göra att hon kan passera flera av dessa namn innan karriären är över.

5. Fridolina Rolfö

Just nu är det dött lopp mellan Fridolina Rolfö och Stina Blackstenius, om vem som är det största namnet inom svensk damfotboll. Men vi väljer att ge titeln till Rolfö som innehar den prestigefyllda klubbadressen Barcelona, där hon skrivit på ett långt kontrakt som gör henne till Sveriges i särklass högst avlönade spelare. Hon har redan två OS-silver och ett VM-brons och Sverige har goda chanser att ta guld någon gång i framtiden med spelare som dessa i truppen 

Rolfö är en mångsidig spelare som spelar både som anfallare och vänsterback och är målfarlig med båda fötterna. Kan hon hålla sig skadefri kan hon bli Sveriges bästa genom tiderna.

Lista över världens mest berömda fotbollsspelare

1. Marta
2. Birgit Prinz
3. Megan Rapinoe
4. Sam Kerr
5. Fridolina Rolfö

Relaterade artiklar

Svenska Damlandslaget i Fotboll

Svenska Damlandslaget i Fotboll

Svenska damlandslaget i fotboll har länge varit ett av våra mest framgångsrika damlandslag i Sverige. Här är de bästa damspelarna.

Allt om Kosovare Asllani – Partner, lön och uppväxt

Allt om Kosovare Asllani – Partner, lön och uppväxt

Har du pejl på damfotboll känner du säkerligen till Kosovare Asllani, mest känd under smeknamnet “Kosse”. Kosse är ett med svenska folket och har spelat för några av de största klubbarna i Europa. En sak är säker. Det är att Kosovare Asllani har många bollar i luften....