friends arena

Hem » Svensk fotboll » Friends Arena – Publik Kapacitet, Fakta & Lag

Friends Arena – Publik Kapacitet, Fakta & Lag

sep 12, 2023

Introduktion till Friends Arena

Välkommen till Friends Arena – Sveriges stolta nationalarena och en av de mest avancerade multiarenorna på global nivå. Belägen i hjärtat av Stockholm, invigdes denna imponerande arena den 27 oktober 2012, och har sedan dess blivit en symbol för svensk sport och kultur.

Med en kapacitet att rymma upp till 50,000 åskådare vid sportevenemang, och inte mindre än 60,000 vid konserter, står det klart att Friends Arena inte bara är stor till ytan, utan även till sin kapacitet. Vi kommer att utforska mer om friends arena kapacitet och andra intressanta fakta i den här artikeln. Hur arenan är byggd, vilka lag som spelar på Friends Arena och mycket mer.

Snabba svaret

Vad är Friends Arena Kapacitet?

Friends Arena har en kapacitet på 50 000 besökare vid sportevenemang och cirk 60 000 besökare vid konserter. Det är således en av de största arenorna i Sverige.

Friends Arenas arkitektur och konstruktion

Friends Arena är inte bara känd för sin imponerande kapacitet, utan också för sin innovativa arkitektur och konstruktion. Denna sektion kommer att ge en djupare inblick i de tekniska aspekterna av arenan, inklusive dess infällbara tak, mediakub och de olika ytor som kan anpassas för olika typer av evenemang.

Infällbart tak och mediakub

En av de mest framstående funktionerna i Friends Arena är det infällbara taket. Detta tekniska underverk består av två takpaneler, var och en täcker en yta på 3,750 kvadratmeter. Det tar ungefär 15 minuter att öppna eller stänga taket, vilket gör det möjligt att anpassa arenan för olika väderförhållanden och evenemang.

Hängande från taket finns en mediakub, som består av fyra 65 kvadratmeter stora skärmar. Denna mediakub väger hela 64 ton och fungerar som en central informationskälla för publiken under evenemangen.

Anpassningsbara ytor för olika evenemang

Friends Arena är utrustad med toppmodern teknik som gör det möjligt att snabbt och effektivt ändra ytan för olika evenemang. Arenan kan rymma evenemang på olika ytor inklusive naturligt gräs, grus, is och parkett. Detta gör det möjligt att växla mellan olika typer av evenemang, från fotbollsmatcher till konserter och andra sportevenemang.

Arkitekter och byggföretag

Konstruktionen av Friends Arena var ett samarbete mellan flera framstående arkitekt- och byggföretag. Berg Arkitektkontor AB, Arkitekterna Krook & Tjäder, Arkitektfirmaet C. F. Møller och Populous stod för designen, medan Strängbetong och PEAB samarbetade om själva bygget. Strängbetong levererade de strukturella elementen, och totalt användes cirka 77,000 kvadratmeter av prefabrikerade betongelement, med en total vikt på nästan 47,000 ton.

Byggkostnaden för Friends Arena uppskattades till omkring 2,8 miljarder svenska kronor, vilket visar den enorma investering som krävdes för att skapa denna toppmoderna arena.

Genom att kombinera innovativ design med avancerad teknik har Friends Arena blivit en förebild för moderna multiarenor över hela världen. Med sin imponerande kapacitet och flexibilitet för olika evenemang, är Friends Arena verkligen en juvel i kronan för svensk sport och kultur.

Sport på Friends Arena

Friends Arena är inte bara en plats för konserter och evenemang, utan också en viktig arena för sport, särskilt fotboll. Dess kapacitet att anpassa sig till olika sportevenemang gör den till en idealisk plats för att vara värd för en rad olika sporter.

Hem för svensk fotboll

Friends Arena är hemmaplan för det svenska landslaget och AIK Fotboll, en av de mest framstående och ikoniska fotbollsklubbarna i Sverige. Detta gör arenan till en central punkt för ‘fotboll på Friends Arena’. Det svenska landslaget har spelat flera viktiga matcher här, och AIK Fotboll har regelbundet sina hemmamatcher på arenan. Detta har bidragit till att skapa en stark koppling mellan Friends Arena och svensk fotboll.

Publikrekord

Friends Arena har också varit platsen för några av de mest minnesvärda fotbollsmatcherna i Sveriges historia. En av dessa var AIK-GIF Sundsvall-matchen 2018, som satte nytt publikrekord för fotboll på Friends Arena med 51,128 åskådare. Detta visar den enorma kapaciteten hos Friends Arena och dess förmåga att skapa en fantastisk atmosfär under stora evenemang.

Andra sportevenemang

Utöver fotboll har Friends Arena också varit värd för andra sportevenemang. Arenan har bland annat rymt bandy-tävlingar och atletiktävlingar. Dess mångsidighet och flexibla design gör den lämplig för att vara värd för ett brett spektrum av sportevenemang.

Friends Arena är mer än bara en arena – det är hjärtat av svensk sport och kultur. Oavsett om det är fotboll, bandy eller atletik, erbjuder Friends Arena en unik upplevelse för både idrottare och åskådare. Dess imponerande kapacitet och toppmoderna faciliteter gör den till en av de mest framstående sportarenorna i världen.

Konserter på Friends Arena

Friends Arena är inte bara en plats för stora sportevenemang, utan också en populär scen för musikindustrins största stjärnor. Med sin enorma kapacitet och toppmoderna faciliteter, erbjuder arenan en unik upplevelse för både artister och fans.

Världsberömda artister på Friends Arena

Friends Arena har välkomnat en rad världsberömda artister sedan dess invigning. Dessa inkluderar:

  • Beyoncé, vars spektakulära framträdanden har lockat tusentals fans till arenan.
  • Coldplay, som har fyllt Friends Arena med sin ikoniska musik och färgsprakande scenframträdanden.
  • Guns N’ Roses, som har rockat arenan med sina legendariska hits.
  • Eminem, vars kraftfulla rapframträdanden har skakat Friends Arena.
  • Ed Sheeran, Ariana Grande, Bruce Springsteen, AC/DC, Iron Maiden, The Rolling Stones och Swedish House Mafia, vars konserter har lockat fans från hela världen.

Kapacitet vid konserter

Friends Arenas kapacitet vid konserter är ännu mer imponerande än vid sportevenemang. Arenan kan rymma upp till 60,000 åskådare, inklusive ståplatser, beroende på scenens position och evenemangets produktion. Denna enorma kapacitet gör Friends Arena till en av de största konsertarenorna i Sverige, och bidrar till den unika atmosfär som artister och fans upplever under konserterna.

Flexibilitet för olika produktioner

Friends Arena erbjuder också en hög grad av flexibilitet för olika konsertproduktioner. Tack vare dess toppmoderna faciliteter och teknik, kan arenan anpassas till olika scenkonfigurationer och produktioner, vilket gör den till en idealisk plats för en mängd olika musikevenemang.

Friends Arena är mer än bara en sportarena – det är också en av Sveriges mest framstående konsertarenor. Med sin enorma kapacitet och flexibilitet, har Friends Arena blivit en favoritplats för världens största artister och deras fans. Oavsett om du är ett fan av pop, rock, rap eller elektronisk musik, kommer du att hitta en konsert att njuta av på Friends Arena.

Transport och faciliteter runt Friends Arena

Friends Arena, belägen i Arenastaden, Solna, Stockholm, är inte bara en plats för stora evenemang, utan också ett centrum för en rad faciliteter och bekvämligheter. Dessutom är tillgängligheten till arenan väl underlättad av olika transportalternativ. Låt oss ta en närmare titt på dessa aspekter.

Transportmöjligheter till Friends Arena

Att ta sig till Friends Arena är enkelt och bekvämt tack vare de utmärkta transportförbindelserna. Solna station, som betjänas av SL:s pendeltåg och lokala bussar, är den närmaste stationen till arenan. För de som föredrar att köra, är området också lättillgängligt från motorvägen E4. Dessutom pågår det planer på att bygga en dedikerad tunnelbanestation vid namn Arenastaden, vilket kommer att förbättra förbindelserna till centrala Stockholm ytterligare.

Faciliteter i Arenastaden

Arenastaden, området som omger Friends Arena, är ett integrerat distrikt som erbjuder en mängd olika faciliteter. Dessa inkluderar:

  • Shoppingcenter: Mall of Scandinavia, beläget intill arenan, är ett av de mest framträdande inslagen i Arenastaden. Detta moderna shoppingcenter erbjuder ett brett utbud av butiker, restauranger och underhållningsalternativ.
  • Underhållningsställen: Utöver Friends Arena och Mall of Scandinavia, finns det också andra underhållningsställen i området, inklusive biografer och restauranger.
  • Kontor och bostadsområden: Arenastaden är inte bara en plats för shopping och underhållning, utan också ett hem för många företag och invånare. Här finns moderna kontor och bostadsområden, vilket gör området till en dynamisk och levande del av staden.

Att Friends Arena är belägen i hjärtat av Arenastaden bidrar till dess attraktivitet som en destination för både sportevenemang och konserter. Med enkel tillgång till transport, shopping och underhållning, erbjuder Friends Arena och dess omgivningar en komplett upplevelse för besökare. Oavsett om du kommer för att se en fotbollsmatch, njuta av en konsert, eller bara för att utforska området, kommer du att hitta något att uppskatta i och runt Friends Arena.

Ett kraftfullt hjärta i svensk sport och kultur – Friends Arena

Genom vår utforskning av Friends Arena, Sveriges nationalarena, har vi dykt in i dess imponerande kapacitet, innovativa arkitektur, och dess betydelse för svensk sport och kultur. Friends Arena, med sin storslagna kapacitet, står som en symbol för svensk stolthet och prestation. Med en kapacitet att rymma upp till 50,000 fans vid sportevenemang och 60,000 vid konserter, är ‘friends arena kapacitet’ en nyckelfaktor som bidrar till dess framstående status.

Arkitekturen och teknologin bakom Friends Arena är lika imponerande som dess storlek. Den flexibla designen och de anpassningsbara ytorna gör den till en idealisk plats för en mängd olika evenemang, från ‘fotboll på Friends Arena’ till världskända konserter. Dessutom har dess belägenhet i Arenastaden, Solna, gjort den till en central punkt för shopping, underhållning och boende.

Friends Arena har inte bara blivit hem för det svenska landslaget och AIK Fotboll, utan har också lockat några av världens största musiktalanger. Med sin enorma kapacitet och toppmoderna faciliteter har arenan blivit en favoritplats för artister och fans från hela världen.

Friends Arena är mer än bara en arena – det är en plats för gemenskap, glädje och passion. Oavsett om du är en fotbollsfan, en musikälskare eller bara en beundrare av imponerande arkitektur, erbjuder Friends Arena något för alla. Så nästa gång du undrar ‘hur många får plats i Friends Arena’, kom ihåg att det inte bara är en fråga om siffror. Det handlar om de oförglömliga ögonblicken, den gemensamma glädjen och den kraftfulla känslan av gemenskap som denna fantastiska arena kan skapa.

Relaterade artiklar

Poängställning i Malmö FF – Skytteliga & Tabell

Poängställning i Malmö FF – Skytteliga & Tabell

Malmö FF är utan tvekan en av de mest framgångsrika fotbollsklubbarna i Sverige och har en lång historia av att ligga i toppen av Allsvenskan. Klubben har vunnit flera titlar genom åren och har till och med lyckats ta sig långt i CL på senare tid. Låt oss ta en...

Snusets roll i svensk fotbollskultur

Snusets roll i svensk fotbollskultur

I denna artikel försöker vi ta reda på allt om snus. Vi undersöker snusets historiska rötter men även dess popularitet bland spelare och fans, samt snusets kulturella betydelse genom tiderna.  Snusets kulturella koppling till fotbollen har en lång historia, som...

Finansiering av ungdomsfotboll

Finansiering av ungdomsfotboll

Vi pratar ofta om hur mycket landslagsspelare och världskändisar tjänar, men innan en fotbollsspelare når engelska ligan eller OS är det en lång kamp utan stora pengar. Från början inga inkomster alls utan bara utgifter. Spelarna i ett klubblag i nedre tonåren får...

Förbättra ditt fotbollslag – de bästa strategierna

Förbättra ditt fotbollslag – de bästa strategierna

Att utveckla ett fotbollslag kan vara både spännande och utmanande. För att öka dina chanser att lyckas är det viktigt att använda rätt strategier. Här är några av de bästa strategierna för att lyckas med dina fotbollslag. Fokusera på olika spelsituationer för att öka...

Miraklet 1958 – När Sveriges VM-dröm tände hela världen

Miraklet 1958 – När Sveriges VM-dröm tände hela världen

I den globala fotbollshistorien har Sverige alltid varit en handlingskraftig spelare, men sällan den som stått i rampljuset. Lagets insatser på den internationella arenan var goda, men det var 1958 som skulle bli året som förändrade allt för svensk fotboll. VM i...