allsvenska spelare

Hem » Svensk fotboll » Allsvenskan Lön – Herrar

Allsvenskan Lön – Herrar

jan 29, 2023

För varje år fortsätter lönerna att växa i Fotbolls-Allsvenskan och än har vi nog inte sett slutet på tillväxten för Allsvenska lönerna. Under senaste året så nådde Djurgårdens IF fotbollslag in på en mycket speciell lista vad gäller just dessa löner. De var då bland de top 100 arbetsgivarna i Sverige som ger högst lön till deras anställda, eller i detta fall spelare.

Det här har aldrig hänt tidigare, så givetvis är det stort för fotbolls-Sverige att klubbar får mer och mer pengar så lönerna kan ökas. På sikt innebär detta såklart också att kvaliteten på lagen kan öka i och med att man kan värva stjärnspelare ifrån andra delar av världen.

Högst Löner i Allsvenskan – Top 10

1. Oscar Lewicki, Malmö FF

Oscar Lewicki Lön: 3,150,000

Svenska Oscar Lewichi är den fotbollsspelaren i Svenska Allsvenskan som har högst lön just nu. Han tjänar över 3 miljoner kronor och det kanske man ska ha när man är en av de bästa spelarna i Allsvenskan. Han har mycket erfarenhet ifrån Europeisk fotboll och det svenska landslaget.

2. Linus Wahlqvist, Norrköping FF

Linus Wahlqvist: 2,950,000 SEK

Linus är en av de bästa spelarena i “Peking och definitivt ett av deras stora framtidshopp. Han är inte purung längre men får fortfarande ses som en stor talang med potential att bli en stjärna.

3. Anel Ahmedhodzic, Malmö FF

Anel Ahmedhodzic Lön: 2,400,000 SEK

Tredje plats på listan tas av den stora talangen Anel i Malmö FF. Född 1999 och många tror att han är en kommande viktig landslagsspelaren för Bosnien och Hercegovinas landslag.

4. Darijan Bojanic, Hammarby IF

Darijan Bojanic Lön: 2,050,000SEK

Söder glöder: Darijan är den sista spelaren på denna lista som tjänar över 2 miljoner kronor per år. Bajaren som är lagets viktigaste kugge på mitten presterar på topp år efter år och det är förmodligen därför han kan kika ner på sitt stora lönekuvert.

5. Sören Rieks, Malmö FF

Sören Rieks Lön: 1,950,000 SEK

Fler Malmö FF spelare på denna lista, och det är naturligt med tanke på hur framgångsrika de varit de sista decenniet och alla pengar de har tjänat på europeiska framträdanden. Sören är en rutinerad herre från Danmark som tillför en stor portion rutin till Malmö.

6. Ronald Mukiibi, Östersund

Ronald Mukiibi Lön: 1,930,000 SEK

Den Svensk-Ugandiska backen ifrån Östersund har lyckats skaffa sig en stor lön med åren. Han är ursprungligen född i Göteborg men bor nu i de norra delarna av landet.

7. Lasse Nielsen, Malmö FF

Lasse Nielsen Lön: 1,928,000 SEK

Lasse är en svensk fotbollsspelare och också han malmö-spelare och är född 1988 i Danmark. Han har tidigare spelat i danska högsta ligan men nu har han sitt hem i Malmö.

Frederik Holst Lön: 1,550,000 SEK

8. Elias Andersson, Djurgårdens IF

Elias Andersson Lön: 1,280,000

Talangen Elias är född 1996 och spelar för Djurgården. Han är mittfältare och är av de viktigaste spelarna i Stockholms-laget.

9. Kevin Walker, Örebro SK

Kevin Walker Lön: 1,250,000

De flesta vet vem Kevin Walker är, med sin tidigare framgång i svenska tv-programmet Idol. Han har varit med många år i Allsvenskan och spelar idag i Örebro SK där han är en av spelarna i laget med mest rutin

10. Jonas Knudsen, Malmö FF

Jonas Knudsen Lön: 1,100,000

Sista platsen på denna lista går till den danska dynamiten Jonas Knudsen. Han är back i Malmö FF och har stått för mycket och viktig rutin de sista säsongerna både i Allsvenskan och i Europa-spel.

Kort Historia om Allsvenskan och löner

Svenska Fotbolls-Allsvenskan är den högsta fotbollsserien i det svenska liga systemet och har varit det sedan 1924. Totalt spelar 16 lag i Allsvenskan och varje säsong spelas ifrån April till november, till skillnad mot de flesta stora ligorna i Europa.

Den som vinner Allsvenskan varje år får ta emot det legendariska priset Ingemar Johansson Trofé, vilket är beviset på att man är det bästa laget i Sverige.

Allsvenskan har dominerats av fem lag framförallt under dess 100-åriga historia. Malmö FF är det mest framgångsrika laget med hela 20 ligatitlar. Vi får räkna en bit ner innan vi hittar tvåan på listan som är IFK Götebord, då de har tagit hem 12 titlar till västkusten.

Vi bör också nämna två andra svenska storklubbar: AIK och IFK Norrköping, som lyckats ta hem 10 respektive 8 ligasegrar.

Lönernas utveckling

De allsvenska fotbollsspelarna tjänar inga speciella pengar om vi jämför med vissa Europeiska spelare på högre nivå. Framförallt beror detta på att det inte är lagligt för Allsvenska klubbar att säljas för privat ägande.

Som vi ser i Premier League så har många storklubbar blivit uppköpta, där nya ägarna pumpar in hur mycket pengar som helst. I Sverige är det istället föreningar som måste stå som sina egna. Detta gör såklart att ligan har svårt att konkurrera med de bästa ligorna och få hit de bästa spelarna.

Många Svenska stjärnor har börjat i Allsvenskan med låga löner

De flesta av våra svenska exporter inom fotbollsvärlden har börjat sin resa i just Allsvenskan. Alexander Isak, Zlatan Ibrahimovic, Emil Forsberg och Jens Cajuste, för att nämna några. De har alla kommit upp i A-laget utan att ha någon speciell lön, kanske som en vanlig medel-lön i Sverige.

Men idag tjänar de istället på ett år vad vanliga människor gör under en eller flera livstider, så man kan säga att deras löner har haft ganska skaplig utväxling. Detta är såklart enormt roligt och vi är verkligen stora över våra svenska stjärnor som många börjat sina karriärer i Allsvenskan.

Vanlig förekommande frågor om Allsvenska löner (FAQ)

Vem har högst lön i Allsvenskan?

Oscar Lewicki i Malmö har högst lön i Allsvenskan, han tjänar över 3 miljoner kronor per år.

Hur många spelare ifrån Malmö FF är med på top 10 listan över löner i Fotbollsallsvenskan?

Hela 5 spelare av de som har högst lön i Allsvenskan kommer ifrån Malmö FF.

Är det någon spelare som är nära att komma in på Top 10 över de med högst lön i Allsvenskan?

Ja, bland annat Robin Söder och Maic Sema ligger nära Jonas Knudsen som ligger på plats 10.

Relaterade artiklar

Poängställning i Malmö FF – Skytteliga & Tabell

Poängställning i Malmö FF – Skytteliga & Tabell

Malmö FF är utan tvekan en av de mest framgångsrika fotbollsklubbarna i Sverige och har en lång historia av att ligga i toppen av Allsvenskan. Klubben har vunnit flera titlar genom åren och har till och med lyckats ta sig långt i CL på senare tid. Låt oss ta en...

Snusets roll i svensk fotbollskultur

Snusets roll i svensk fotbollskultur

I denna artikel försöker vi ta reda på allt om snus. Vi undersöker snusets historiska rötter men även dess popularitet bland spelare och fans, samt snusets kulturella betydelse genom tiderna.  Snusets kulturella koppling till fotbollen har en lång historia, som...

Finansiering av ungdomsfotboll

Finansiering av ungdomsfotboll

Vi pratar ofta om hur mycket landslagsspelare och världskändisar tjänar, men innan en fotbollsspelare når engelska ligan eller OS är det en lång kamp utan stora pengar. Från början inga inkomster alls utan bara utgifter. Spelarna i ett klubblag i nedre tonåren får...

Förbättra ditt fotbollslag – de bästa strategierna

Förbättra ditt fotbollslag – de bästa strategierna

Att utveckla ett fotbollslag kan vara både spännande och utmanande. För att öka dina chanser att lyckas är det viktigt att använda rätt strategier. Här är några av de bästa strategierna för att lyckas med dina fotbollslag. Fokusera på olika spelsituationer för att öka...

Miraklet 1958 – När Sveriges VM-dröm tände hela världen

Miraklet 1958 – När Sveriges VM-dröm tände hela världen

I den globala fotbollshistorien har Sverige alltid varit en handlingskraftig spelare, men sällan den som stått i rampljuset. Lagets insatser på den internationella arenan var goda, men det var 1958 som skulle bli året som förändrade allt för svensk fotboll. VM i...